КАК ДА ПОБЕДИМ СТРАХА?

„Много от нас не изживяват мечтите си, защото са прекалено заети да изживяват страховете си“. (Лес Браун).

Какво всъщост представлява страха и как да го победим? Този страх, който ни сковава особено в мрежовия бизнес! Нека обаче на първо време да видим, какво представлява страха. Ето едно определение, което открих и искам да споделя с вас:

Страхът е комплекс от негативни чувства, емоции и характерни поведенчески реакции у хората и животните, които се активират от явление или обект, тълкуван като заплашителен.

Страховете обикновено се формират на базата на предишен опит и по своята същност имат защитна функция. Съществуват обаче и такива, които възникват, без индивидът преди това да е попадал в ситуациите, които ги предизвикват, и са плод на фантазията (често са по-интензивни от породените от непосредствения опит).

За разлика от усещането за тревожност, което е дифузно, страхът е ясно предметно обвързан.

  • Паника
  • Фобия

Страхът е чувство, породено от някаква случка. Ако някой е страдал, го е страх да не попадне отново в такава ситуация.

Има различни видове страх. Един от видовете е страх от несподелена любов, какъвто може всеки да е изпитал. Друг вид страх е страхът от различни животни. Голяма роля във всекидневието на човека играят неговите емоции. Страхът, както при човека, така и при животните, се определя като инстинктивна реакция на потенциална опасност. Ако се направи психоанализа за причините, пораждащи страх, и се потърси отговор на въпроса какво е страх, ще трябва да се разгледа биологичната същност на страха. Тогава може да се даде точен отговор. При съществуваща опасност определени зони от мозъка – амигдала и хипоталамусът – се активират, за да контролират физическия отговор на страха. Химически вещества като адреналин и стрес хормона – кортизол, се изливат в кръвоносната система, като това изливане предизвиква определени физически реакции.“

 

Видео към статията може да видите тук:

 

Изражение на страх според Чарлз Дарвин!

„Човек се ражда само с два страха – страх от силен шум и страх от високо! Всичко друго са придобити страхове през годините!“
(Тони Робинс)

 

Как да победим страха? 

В бизнеса, а и когато започваме да правим нещо ново най-често започваме да изпитваме съмнения в себе си, страхове от най-различно естество. „Малкият мошенник (нашия мозък)“, както го нарича Джон Кехоу започва да изтъква най-различни причини и оправдания, защо нещо няма да ни се получи или защо няма да успеем. Нека ви споделя моята гледна точка, като човек, който във времето имаше много и най-различни страхове особено свързани с мрежовия бизнес. Първо аз съм човек интроверт. Буквално казано на времето ако влезнех с някой непознат в асансьора се молех да не ме пита за кой етаж съм. Имах си една малка групичка от хора покрай мен и си комуникирах само с тях. И забележете, какъв абсуреден страх аз имах – мен ме беше страх да заговоря непознат и да го питам примено: „С какво се занимава? И търси ли възможности за бизнес или за развитие без това да пречи на основната му дейност. Или примерно да си разменим телефоните.“

Мен ме беше страх да се обадя по телефона на непознат примерно от някоя визитка, човек с който на времето поради някаква причина сме комуникирали. Дори на по-далечни мой познати ме беше страх да им звънна за да си насроча бизнес среща, защото ме беше обзел вируса: „Какво ще си помислят хората? или „Ако ми откаже!“, защото хората не обичаме да ни отказват, приемаме го лично. Ние не обичаме да изпитваме гадни и негативни емоции. Повечето хора обичат да ги харесват, да са готини. Но в крайна сметка срещаме хора по пътя, които не искат това, което ние им предлагаме.

Има една основна техника за това, как да победиш страха. Тази техника е като се изправиш лице в лице срещу страха и започнеш да я практикува. Най-общо казано започни да правиш това, от което те е страх! Ако всеки ден ти правиш малки стъпки към това от което те е страх, това ще разшири твоята зона на комфорт, защото в момента това ти е некомфортно и във времето то ще ти влезе в зоната на комфорт.

На мен в момента ми е в зоната на комфорт това да звъня на непознати, да се виждам на бизнес срещи с непознати, да общувам с непознати. Бизнес партньори, които не съм виждал на живо. На мен това в момента ми е в зоната на комфорт. Само, че за да ми стане това зона на комфорт, аз успях да пречупя именно това през себе си. Започнах да търся бизнес партньори и да звъня на непознати – от визитки, сайтове с обяви, анкети, реклами и др.

Просто се изправих пред този мой страх и започнах да звъня. Защо според вас започнах да снимам видеа за моя YouTube канал или лайфове за моята facebook страница? Защото имах този страх от това, как ще се представя пред камерата? Хората, какво ще си помислят за мен? Как ще ме оценят? Как ще ме възприемат? И всякакви такива абсурдни вътрешни оправдания имах, които ме спираха да не правя всички тези неща. В момента това да пускам видеа и да правя лайфове ме зарежда. Това ми дава храна.

Така, че това, което те е страх да направиш дали ще са обаждания по телефона, дали ще е работа с продукти, или може би ви е некомфортно да направите продуктово парти и др. На мен в началото ми беше некомфортно да правя и продуктови партита, докато в разговор с един от лидерите той не ми каза: „Ей бизнесмена, продуктите са тези, които носят оборот!“ Тогава помня почнах да ходя два пъти месечно по Сандански и Банско да правя продуктови партита там на екипа си.

ФИНАЛНИ ДУМИ

Формулата за страха за мен е една единствена не да бягаш от него, а да се изправяш очи в очи срещу него и то всеки ден! За да може да ти влезе в зоната на комфорт и то да стане част от твоето ежедневие. Така работиш със себе си, развиваш се личностно и надграждаш своите знания, умения и навици. Придобиваш твоя по-голям опит, който после ще може да предаваш и на хората в екипа си.

 

сподели ме