ПРИТЧА ЗА ЗВЕРОВЕТЕ В НАС, КОИТО ДА УКРОТИМ

Искам да споделя с вас една поучителна притча за зверовете в нас, които носим, които живеят вътре в нас. Добре е да се оглеждаме към себе си, вместо само да сочим с пръст другите и да казваме, че те са виновени за това, което не сме постигнали. Хубаво е да бъдем честни спрямо себе си, защото няма кой друг да излъжем. Истината е, че най-трудната работа е да работим със себе си. Това е едно от най-трудните неща. Да умеем да надделяваме над егото си, над съмненията и страховете си.
Настанете се удобно и се насладете на тази прекрасна притча и най-вече прилагайте я в живтоа си.

Един ден стар отшелник бил попитан:
– Как не ти омръзва да си сам през цялото време?
Той казал:
– Имам много неща за вършене: трябва да обуча два ястреба и два орела, да успокоя два заека, да дресирам змия, да мотивирам магаре и да укротя лъв.
– Но ние не виждаме тези животни до теб. Къде са те?
Отшелникът отговорил:
– Ние носим тези животни в Себе си.
Двата ястреба се хвърлят по всичко, което виждат – добро и лошо, полезно и вредно. Трябва да ги науча да различават. Това са моите очи.
Два орела с нокти нараняват и унищожават всичко, до което се докоснат. Трябва да ги науча да служат и да помагат, без да нараняват. Това са моите ръце.
Зайците винаги скачат напред-назад, страхуват се и се крият. Трябва да ги успокоя и да ги науча как да се справят в трудни ситуации, а не да бягат от проблеми. Това са краката ми.
Най-трудното е да наблюдаваш змията. Въпреки че е сигурно затворена в плътна клетка, тя винаги е готова да нападне, захапе и отрови всеки, който е наблизо. Затова трябва да я следвам и да я дисциплинирам.
Това е езикът ми.
Магарето, както всички знаят, е много упорито, винаги изморено и не иска да си върши работата. Това е моето тяло.
Накрая, трябва да укротя лъва, който иска да бъде цар и да командва всички. Той е горд, суетен и смята, че целият свят трябва да се върти около него. Това е моето его!
Както виждате, имам много работа…
ФИНАЛНИ ДУМИ
Всеки един от нас има тези зверове в себе си. Тази битка я водим всекидневно всеки от нас със самия себе си. До каква степен ти побеждаваш тези свои зверове, не знам. Но знам, че всеки от нас ги има в себе си. За това за мен винаги едно от най-важните неща е било да работим със себе си. Да побеждаваме себе си. Да сме по-добри от този, който сме били вчера, миналия месец и миналата година. Най-голямата победа не е да победиш другия, а да победиш себе си. Да победиш мързела си, егото си, съмненията си, скептицизма си… заради себе си, заради мечтите си!

сподели ме