РАБОТА ИЛИ КЪСМЕТ?

Вярвате ли в късмета? Вярвате ли, че всичко във вашия живот се определя само и единствено от късмет? При всички хора разбира се вярванията са различни. Едни вярват в късмета, други – не. И всеки е прав от неговата си гледна точка, за това и всеки от нас има различен живот. Това е напълно нормално. Искам в тази статия да ви покажа моята гледна точка.

Не погледнем, какво стои зад думата „късмет“, какво е определението за нея в интернет.

Определение за КЪСМЕТ:

“ Късмет (от арабското qisma, „съдба“, „участ“) означава както предопределението на човека, неговата съдба („Такъв му бил късметът“), така и особеното, необяснимо щастие и сполука, които облагодетелстват някои хора без оглед на това дали са го заслужили. „Има късмет“ се казва за някого, който успява да свърши или получи нещо добро и желано или да се спаси от нещо неприятно и опасно независимо от обстоятелствата. Думата късмет често се ползва за успех с хазартен уклон, внезапна печалба/изгода. Късмет се нарича и пара̀та или дряновото клонче, поставени в баница срещу Нова година, Коледа или Заговезни, за да се падне някому, и наречено с пожелание за добра сполука.

Съществува и понятието „лош късмет“ – когато лошо събитие се случи ненадейно или обобщаващото „карък/каръщина“, суеверие за всякакъв вид негативни събития в житейски аспект. „

 

За съжаление в днешно време много хора, когато не постигнат даден успех се оправдават с „лошия късмет“, а когато постигнат успех си казват: „Аз успях!“. В много случаи обвиняваме външни фактори и не сме склонни да поемем отговорност за нашите действия или бездействия, защото дори бездействието е вид действие.

Намерих едно определение за „късмет“, което много ми допада поне на мен ето го и него:

„Правилни мисли, действия и решения в миналото, които водят до резултат в настоящето!“ 

Тоест ние сме създали някаква предпоставка благодарение на която сме привлекли дадения успех. Аз лично в късмет не вярвам на 100% ще повярвам тогава, когато някой спечели 6-ца от тотото без да си пусне фиш. Това, че човек си е пуснал фиша е предпоставка, че може да очаква да бъде изтеглен. Тоест по някакъв начин човек преди това е направил нещо за да очаква после резултат.

Вярвам, че както в бизнеса така и навсякъде ако човек работи упорито то късмета ще го споходи рано или късно. Вярвам в здравата работа и себераздаването, а не да чакаме с лежане на дивана и мрънкане да имаме страхотен късмет и да сме финансово свободни някой ден.

 

Важно ли е действието за късмета?

Ще попиташ: „Кое е по-важно? Мислите и чувствата? Или действието?“

Да погледнем от този ъгъл: когато строиш къща, първо създаваш здрава основа (не чакаш късмета да я създаде). Основа, която никой не вижда, а върху тази здрава основа издигаш онова, което всички виждат – самата къща.

Същият принцип важи и е в сила за всяка цел, която искаш да постигнеш. Ако искаш да си финансово свободен, да напишеш бестселър, да имаш мускулесто тяло, да отслабнеш или да прекосиш Европа с велосипед – за всичко това се нуждаеш от здрава основа.

Създаваме тази здрава основа в нашето въображение, като изпитваме положителни чувства при успешно реализиране на целта ни. Върху тази невидима основа ще изградим онова, което ще види света – нашия резултат.

Нека ви дам един друг пример от моята практика. Когато получих от мрежовия бизнес първия си автомобил Мерцедес А класа и се прибрах с него в родния си град Кърджали. Имаш хора и познати, които ми казваха: „Най-накрая постигна успех!“ Аз обикновено им отговарях: „Аз и до сега постигах успехи, но вие не ги виждахте!“

Много хора забравят за полагането на основите и разчитат предимно на късмета или някой друг да свърши тяхната работа. Непрекъснато препускат, опитвайки се да постигнат лишените си от здрава основа начинания и се чудят, защо стените на градежа им все се срутват.

Защо основата е важна?

Ако не си постигнал целта си във въображението си често ще излъчваш несигурност и съмнение: „Ще ми е много трудно! Това дали е точно за мен? Ами ако не успея?“ Следователно ще привличаш съответните на чувствата ти преживявания и много често тук ще обвнияваш „лошия късмет.“ Това е сигурна репетиция за изтощение. По същата причина има страхотни голф играчи или виртуозни музиканти, които обаче си изкарват прехраната като продавачи на хамбургери във fast-food заведение.

Чисто психологически, когато вече си постигнал целта в своята глава се превръщаш в МАГНИТ за подходящите хора, партньори, книги, клиенти и ситуации. Вратите пред теб се отварят и ти виждаш един нов свят. Не се налага да градиш сам строежа си тухла по тухла.

Това се нарича – синхроничност, което означава:

Явление на уж случайно случващи се съвпадения в живота ни (от много хора назовано „късмет“). Случайността обаче е само привидна, а синхроничните явления са причинени от ментално емоционалния ни живот.

В какво ВЯРВАМЕ на практика?

Как може да разбереш в какво вярва един човек? Не и като само слушаш, какво говори и какви обещания дава. Разбираш го, като гледаш какво ПРАВИ!

Всички познаваме хора, които само говорят, мечтаят, но не предприемат никакви действия. Стоят и чакат някой да оправи техния живот. В повечето случаи причината да не правят нищо е, че очакват да се провалят и не вярват в собствения си успех. Затова и тъпчат на едно място. Никой не може да излъже Вселената.

Действието е израз на вяра. Ето няколко примера:

  • Спестявайки пари всеки месец и имайки една „финансова възглавница“, затвърждаваш вярата си, че имаш някаква сигурност ако случайно шефа те съкрати или фирмата му фалира.
  • Когато се обаждаш по телефона да си насрочиш бизнес среща с непознат човек или да продадеш даден продукт, затвърждаваш вярата си, че продажбата е възможна или че си насрочил успешно важна бизнес среща.
  • Когато ходиш на фитнес или спортуваш, укрепваш вярата си, че добрата форма е постижима.

Не чакаш „късмета“ да направи така, че да си в добро финансово състояние или в добра физическа форма.

Действието е мисъл приведена в ход. Действието ускорява резултатите.

Законът за най-малкото усилие

  • Ако си мотивиран и служиш на другите, тогава се намираш в хармония с Вселената и плановете ти се разгръщат с най-малкото усилие. Случват се малки прости неща, които те движат напред благодарение на това, че даваш ценност и стойност на повече хора.
  • Ако си мотивиран от ЕГОТО и имаш за цел да се превърнеш в най-влиятелния човек в града, воден от стремежа да контролираш и впечатляваш хората, непрекъснато ще срещаш съпротива и тогава „успехът“ ще дойде на определена цена. Когато амбициите са ти подчертано егоистични, животът се превръща в борба.

ФИНАЛНИ ДУМИ

В крайна сметка всичко зависи от нас и нашите вярвания. Аз нямам нищо против хората, които вярват в късмета или съдбата. През годините практика и многото срещи с хора, които съм имал съм чувал да ми казват: „Аз не мога да постигна успех в мрежовия бизнес. Такава ми е съдбата. На мен не ми е писано да съм успешен.“

Добре, дайте да видим за мен, какво е писано и къде го пише? Та нали с нашите действия и бездействия ние пишем в книгата на нашия живот.

Работа или късмет? Това зависи от теб. В какво ти ВЯРВАШ!

Успех!

бутони за споделяне