НАШИЯ ВЪТРЕШЕН ДИАЛОГ В БИЗНЕСА

Всички ние водим такъв диалог сами със себе си. Много често си задаваме въпроси и автоматично получаваме отговори от нашия мозък. В повечето случаи отговорите, които получаваме ни карат да действаме или да не действаме, защото дори бездействието е вид действие. Вътрешния диалог не е нищо повече от задаване на въпроси, но на правилни и качествени въпроси.

Тук въпроса не е как да контролираме нашия вътрешен диалог, въпроса е как да го управляваме така, че той да работи за нас. Този вътрешен диалог така или иначе е обвързан и с резултатите, които ние получаваме в живота си и извън бизнеса. Има три основни групи въпроси, които човек може да си задава. Нека ги разгледаме и трите групи.

I. ПЪРВА ГРУПА ВЪПРОСИ – Това са така наречените некачествени въпроси. Там нашия мозък по най-некачествения начин отговаря и ни дава отговор на тези въпроси. Пример за некачествен въпрос: „Защо съм дебел?“ и мозъка веднага ти дава най-различни некачествени отговори като: „Защото си свиня!“, „Защото ядеш като прасе!“ , „Защото не се ограничаваш!“. „Защото те мързи да тренираш!“…

Пример за некачествен въпрос в бизнеса може да бъде: „Защо не ми върви в бизнеса?“ и нашия мозък ни дава отговор като: „Защото те мързи!“ ,“Защото не се обучаваш!“. Друг пример за некачествен въпрос в мрежовия бизнес може да бъде като: „Защо никой покрай мен не иска?“ и получаваме некачествен отговор от рода на: „Защото живееш в малък град!“ ,“Защото обкръжението ти е бедно!“, „Защото ти си беден!“, „Защото този бизнес не е за теб!“, „Защото такава е държавата!“, „Защото такава е ситуацията!“

Още един пример за некачествен въпрос може да бъде: „Защо нямам пари?“ и получаваме некачествен отговор като: „Защото си карък!“, „Защото така ти е било писано!“ и др.

Хиляди такива примера могат да бъдат дадени за некачествени въпроси и получаване на некачествени отговори. Защото, когато получим некачествен отговор в огромна част от случаите НИЕ НЕ ПРАВИМ НИЩО! АБСОЛЮТНО НИЩО!

Когато се хванем, че си задаваме некачествен въпрос. Запишете си този въпрос и работете по него. Няма нищо страшно и срамно в това да си задаваме некачествени въпроси, ключът е да ги разпознаваме и да работим с тях по правилния начин.

II. ГРУПА ВЪПРОСИ – Това са подвеждащи въпроси. Ние си мислим, че те са качествени, но те не са. Пример за подвеждащ въпрос може да бъде: „Как да накарам приятелите ми да искат този бизнес?“ и нашия мозък започва да търси винаги някакъв пряк път и отговор, който да ни даде. Друг пример за подвеждащ въпрос може да бъде: „Как да достигна с моя мрежов бизнес до голямо количество хора днес?“ и мозъка ни дава гениалния отговор: „Пиши в някой сайт или фейсбук група, че предлагаш работа да ти пишат 2000 човека, да покажеш бизнеса на тях и 200 да стартират днес!“ ….. А дано, ама надали!

Пример от живота ни за подвеждащ въпрос може да бъде: „Как да отслабна?“ и мозъка ни дава отговор от рода на: „Движение и диета!“ , двете Д-та. Само, че диетата ние я свързваме с лишения, глас и дискомфорт, за това и повечето диети не са успешни. Движението го свързваме с болка, мускулна треска с неприятно потене и трениране. Това са примери за подвеждащи въпроси.

III. ГРУПА ВЪПРОСИ – Това са качествените въпроси. Тези въпроси трябва да си задаваме за да получаваме и качествени отговори. Примери за качествени въпроси могат да бъдат. Примерно качествен въпрос в бизнеса: „Как да изградя голям бизнес използвайки системата ни на работа?“ Тук вече нашия мозък отговаря нещо от рода на: „Като изучиш системата на работа, която имаш!“. Друг пример за качествен въпрос: „Как да спонсорирам с техниките за работа, които имаме?“. Отговор: „Като изучиш техниките за работа!“. Пример извън бизнеса за качествен въпрос може да бъде: „Как да отслабна и да ми хареса процеса?“. И тук много често може да получим отговор от нашия мозък като: „Аз обичам да танцувам народни танци. Преди време ходех да танцувам, дали да не се запиша пак?“ или друг отговор от рода на: „Аз обичам да плувам. Я да видя, къде покрай мен има басейни, които работят цяла година и да си извадя карта и да започна да ходя.“

Това са трите групи въпроси, които ние си задаваме на себе си. Тук не става въпрос за това да си говорим сами и дали ни има нещо. Всичко е наред с нас, но трябва да осъзнаем, че.в много случаи ние си задаваме погрешните въпроси и получаваме погрешни отговори и за това не правим и правилните действия. Тези вътрешни диалози са изключително важни не само в нашия бизнес, но и като цяло в нашия живот.

 

Видео към тази статия за нашия вътрешен диалог:

споделяне на връзка

Вашият коментар