5 КЛЮЧА ЗА ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИТЕ

„Човек може да постигне всичко, стига да повярва в него“ (Наполеон Хил)

Всеки от нас има набор от цели, към които се стреми. Дали ще са професионални, лични, социални или други цели, всички работим, за постигането им в ежедневието си. Някои хора бъркат целите с просто желание за нещо. Едно е да имате желание, друго е да се борите за него искайки да го постигнете.

Искам да споделя с вас 5 ключа за постигането на целите. Това са стъпки, които аз самия следвам на 100% и виждам, каква ценност ми дават на мен самия. За мен това са 5 основни ключа, с които и вие ще може да постигнете вашите цели.

1. ИМАЙТЕ ЯСЕН И ТОЧЕН ПЛАН  – Цел без план е просто желание. Знаете ли, каква е разликата между мечтите и целите? Една мечта се превръща в цел тогава, когато и поставим краен срок! Искате да имате къща в Испания на плажа с 3 спални, кино салон, голям гараж и прекрасен двор. Супер! Кога искате тази цел? След 3 години, 5 години, 10 години? Кога? Много е важно да знаем, кога искаме да постигнем тази цел. Тя няма да дойде ей така от само себе си. След като сме си поставили, кога искаме да имаме тази наша цел е необходимо да поставим междинна цел за след 3 години примерно. След, което поставете годишна цел, три месечни цели и на края месечна цел за този месец. Месечната цел я разделете на седмична и на дневна цел. Най-важната цел е дневната ви цел. Тоест, какво трябва аз днес да направя за да се прибилижа към моята цел след 5 години? Това е като да ви сервират огромна домашна пица XXXL ще може ли да я изядете на един път? Едва ли. Ще трябва парча по парче. С целите е по същия начин. Няма как с едно щракване на пръсти да постигнете онази голяма цел след 5 години. Раздробете я на по-малки цели, които да постигате, като така ще се доближите към голямата си цел.

2. ОБГРАДЕТЕ СЕ С ХОРА, КОИТО ВЕЧЕ СА ПОСТИГНАЛИ ВАШАТА ЦЕЛ – Едно от най-хубавите неща е да попиеш от опита на хора, които живеят живота, който ти искаш да имаш. Хора, които са постиганли целите, които искаш и ти. Да се потопиш в среда от тези хора. Да ги анализираш – как мислят, как се обличат, как действат, какво правят, как развиват бизнеса си, как говорят по телефона, как им минава ежедневието… Копирайки тези хора рано или късно ти започваш да се превръщаш в този човек с необходимите знания, умения и навици, който да постигне своята цел. Ако със сегашния си начин на мислене, навици и действия ние можехме да постигнем целите си, то вече щяхме да сме го направили, но след като не сме, то е нужно да променим нещо. Най-добрия начин е като се потопим в марината на успешни хора и вземем техния опит на готово. Като си „откраденм“ успеха от тях.

3. БЪДЕТЕ ФОКУСИРАНИ – Фокуса е като лазер. Когато поставите лъчите на слънцето под лупа може да направите пожар. Същото е когато сте фокусирани върху едно нещо и всеки ден мислите и действате по него. Тогава вие сте събрали целия ваш капацитет и сте впрегнали всички ваши сили за да реализирате тази цел. В нашият мозък има една система за успех наречена РАС (Ретикуларна Активираща система). Нейната функция е да заглушава страничния шум и да пропуска във вашето съзнание само това, което ви помага да постигнете вашата цел. Примерно много сте искали да имате определен модел автомобил. Какво се случва? Настроили сте вашата РАС и навсякъде всеки ден започвате да виждате около вас точно този автомобил, който искате да имате. Той е паркиран пред блока ви, зад ъгъла, на паркинга пред работата ви, хора с този автомобил спират на светофара до вас. Това е така, защото вашата РАС е настроена към точно тази цел – дадения автомобил. А по принцип и преди това този автомобил е бил навсякъде покрай вас, просто не сте го забелязвали до сега, докато не сте си поставили за цел да го имате.

4. БЪДЕТЕ ТЪРПЕЛИВИ – Търпението е един от основите ключове на успех. Нищо не става с щракване на пръсти от днес за утре. Нито една мечта не е постигната за един ден. Нищо стойностно не е изградено ей така на бързо.

Tъpпeниeтo e чyвcтвoтo, ĸoeтo изпитвaмe ĸъм paзcтoяниeтo мeждy тoвa, ĸoeтo cмe ceгa, и тoвa, ĸoeтo знaeм, чe мoжeм дa бъдeм.

Tъй ĸaтo имaмe дocтaтъчнo бoгaтo въoбpaжeниe, мoжeм дa cи пpeдcтaвим ĸaĸ в eдин мoмeнт изĸaчвaмe плaнини, a в дpyг — пpeплyвaмe oĸeaни. Зa дa дocтигнeм oт въpxa нa плaнинaтa дo бpeгa oбaчe, e нeoбxoдимo вpeмe. Aĸo cмe в плaнинaтa и иcĸaмe дa oтидeм дo oĸeaнa, нямa пpoблeми. Ho aĸo ce yпpeĸвaмe, чe нe cмe нa бpeгa тoчнo в тoзи мoмeнт, ниe пpoявявaмe нeтъpпeниe.

Tъpпeниeтo oзнaчaвa дa пoлyчaвaш yдoвлeтвopeнocт oт пътyвaнeтo. To нe e ĸaтo изĸaчвaнeтo нa плaнинaтa, зa дa дocтигнeш въpxa, a дa изпитвaш yдoвoлcтвиe oт caмoтo изĸaчвaнe. Paдвaйтe ce нa paзвитиeтo нa cвoя живoт. Kaĸтo твъpдят пo peĸлaмитe зa eĸcĸypзии: „Caмoтo пътyвaнe e пoлoвинaтa yдoвoлcтвиe.“

5. ДЕЙСТВАЙТЕ ВСЕКИ ДЕН – Всичко казано до тук няма значение ако не ДЕЙСТВАТЕ ВСЕКИ ДЕН. Не от време на време, не когато ми е кеф, не когато съм в настроение. Когато работите за мечтите си и искате да постигните целите си действате всеки ден. Когато ви боли главата, действате с болки в главата, когато не ви боли главата, действате без да ви боли главата. Когато сте не сте на кеф, действате като не сте на кеф. Когато сте на кеф, действате, като сте на кеф. Няма значение, какво знаете на теория ако не прилагате наученото на практика. Може да знаете перфектно правилата за движение по пътищата, всички знаци и маркировки и какво от това ако нямате шофьорска книжка. Какво като ги знаете? Няма ли действия нищо няма смисъл. Не чакайте да сте подготвени перфектно и да учите на теория 100 години правейки планове за 3 живота напред. Започнете преди да сте готови, вие никога няма да бъдете готови перфектно и тогава да се заействате. Искам да ви питам един родител, кога се учи да бъде родител? Преди да се роди бебето четейки книги за отглеждане на детето или след като се роди? Мисля, че отговора е ясен. Много хора искат първо перфектно да се подготвят и тогава да се осмелят да действат. Учете по време на действие, защото вие никога няма да сте готови перфектно преди това. Имайте основа от знания, но не я ли прилагате на практика нищо казано до тук НЯМА ЗНАЧЕНИЕ.

 

Споделям с вас и видео по темата: 5 ключа за постигане на цели. Приятно гледане: 

сподели ме

652 thoughts on “5 КЛЮЧА ЗА ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИТЕ

Вашият коментар