САМУРАИТЕ – КАКВА Е ФИЛОСФИЯТА ИМ ЗА ЖИВОТА И ПОБЕДАТА?

Япония – страната на изгряващото слънце и цъфтящите секури. В тази велика страна, красотата е в съседство със самодисциплината, а поезията с изкуството на войната. Искам да споделя с вас някои от житейските принципии на самураите – войните, за които достойнството, честта и съвършенството са били над всичко останало.

Великите войни, винаги са били много различни от всички други. При тях всичко е въпрос на чест. От живота до смърта, от уважението на противника, на учителя си, на учениците, на хората. Самураите винаги са били верни на принципите си, на себе си, на господаря си. Техния начин на мислене е много противоположен на всички други. В тях има голяма мъдрост, която е водеща сила, както в живота така и в успеха на повечето хора, които я прилагат.

Искам да споделя с вас 5-те закона на самураите и тяхната философия за успех и победите.

  1. Ако направиш грешка, поправи я. Ако го направиш без отлагане, тя скоро ще бъде забравена – Грешките обикновено са скирти уроци, които ние получаваме от живота отново и отново. От учебните часове на живота, никой не може да избяга. За това ако не усвоиш някой урок той ще идва отново и отново.
  2. Животът е дълго пътешествие по пътя към себепознанието – Да опознаеш себе си е най-великата победа. Хората в повечето случаи сме като очите – виждаме всичко освен себе си. Знаем всичко за всеки, но какво знаем за себе си? Най-великата победа е именно в това да доминираш над себе си. Не над някой друг. Да контролираш себе си. Да изискваш от себе си. Да бъдеш ГОСПОДАР на себе си!
  3. Когато се сблъскваш с неуспехи и трудности, не е достатъчно просто да не се тревожиш. Трябва смело и с радост да се втурнеш напред – Зад всеки успех стоят множество неуспехи. Най-важното е да не спираш. Най-важното е да си постоянен. Томас Едисон е имал 10 000 не успешни опита в разработването на електрическата крушка, но не се е отказал и днес никой от вас не чете тази публикация на свещи. Прегърнете неуспеха това е вашето съпротивление по пътя към успеха. За да излетите към вашия успех и вашите мечти вие имате нужда от съпротивление. Всички неуспехи са просто ситуации, които ти самия може да решиш как да ти се отразяват.
  4. Ако успееш да разбереш едно нещо, пред тебе се откриват други осем – Всичко, което научиш, разбереш и осъзнаеш открива пред теб редица хоризонти и нови възможности. Ако от всяка книга запомняте само по едно изречение, което да използвате на практика вие супер много сте надградили себе си. Важно е да сме с отворено съзнание. Ако научите чужд език това отваря нов свят пред вас, ако усвоите нови навици и умения, които да използвате в бизнеса си, това ще ви доведе със сигурност различен резултат.
  5. Няма по истинска цел от настоящия момент. Целият живот на хората е низ от моменти. – Много хора живеят в миналото, други в бъдещето, но забравяме настоящето. За да имаме по-добро бъдеще е нужно да се фокусираме върху настоящето. Дневната цел е най-важната ни цел. Ако всеки ден всеки един постига дневната си цел, то ще постига и седмичната си, месечната си и годишната си цел. Проблема е, че повечето хора имат желания, но нямат конкретни цели.

Това не са ли законите за всяка една сфера на нашия живот. От това да опознаем себе си, до това да имаме успех в бизнеса или кариерата. Принципи и закони, които остават във времето и работят без значение, какво мислим и дали ги разбираме. Колкото по-добре според мен ги усвоим, толкова повече просперитет ще имаме и ще вдигнем себе си на следващото ниво на развитие. Много от битките, които водим не са с врагове извън нас, а с нас самите.

споделяне в социални мрежи

485 thoughts on “САМУРАИТЕ – КАКВА Е ФИЛОСФИЯТА ИМ ЗА ЖИВОТА И ПОБЕДАТА?

Вашият коментар