СИЛАТА НА СЪСТОЯНИЕТО

Умът те прави здрав или болен, щастлив или нещастен, богат или беден! (Едмънд Спенсър)

Имали ли сте етап в живота си, в който сте били като ураган, били сте в подем и нищо не е можело да ви спре с това, което сте се захванали? Етап, в който сте били като товарния влак и сте минавали през абсолютно всичко по пътя си и сте решавали всички задачи с лекота? Може това да е било игра на билярд, в която всеки ваш удар е попадал в целта. Все едно предварително сте знаели как и къде точно ще влезе всеки следващ удар.

Вероятно сте имали и точно обратните преживявания – ден, в който всичко е вървяло наопаки. От сутринта сте имали все грешни стъпки и решения, все сте удряли на камък, каквото и да започнете да правите през деня.

Каква е разликата? Вие сте си същия човек и използвате всички ресурси, които имате. Защо тогава се стига до там, че в един момент имате супер отчайващ ден, а друг път супер ползотворен и успешен? Чували ли сте някой спортен коментатор да казва за даден спортист: „Той просто днес нямаше ден. Това не беше неговия мач?“

Разковничето е в неврофизиологичното състояние, в което се намирате. Има състояния, които вадят от вас вашата вътрешна лична сила – обич, възторг, любов, вяра, доверие, радост и др. Всички ние преминаваме от добри към лоши състояния и обратното. Случвало ли ви се е да отидете в кафе и сервитьорката да дойде при вас посрещайки ви с репликата: „Кво ще искате?“  Според вас тя винаги ли общува с хората по този начин? Да възможно е животът и да е толкова негативен, че тя винаги да е такава. По-вероятно е обаче денят и да е бил лош, да са я изнервили шефове, колеги и клиенти. Тя не е лош човек, просто е в ужасно непродуктивно състояние. Ако може да промените състоянието и, ще може да промените и нейното поведение.

Поведението ни е резултат от състоянието, в което се намираме. Ние използваме на максимум всички ресурси, които имаме – знания, време, опит… Запомнете, че за сервитьорката не може да съдим по нейното поведение. Ключът е да поемем отговорност за нашето състояние и оттам за нашето поведение. Ами ако с едно щракване на пръсти може да преминете към най-продуктивното си състояние, бихте ли го направили? Всъщност вие можете.

Представете си нашето състояние, като сбор от множество преживявания. Ние в повечето случаи виждаме нещо и несъзнателно реагираме на него преминавайки от състояние в състояние. Повечето хора не правят почти нищо за да контролират този процес. Разликата между хората, които постигат целите си и тези, които не успяват най-често се състои в това, че първите могат многократно да се поставят в състояние на победители, а вторите в състояние на жертви.

Какво предизвиква състоянието, в което се намираме? Всяко състояние има две главни съставни части. Първата са нашите вътрешни представи, а втората – статусът и използването на нашата физиология. Нещата, по които си представяте дадена ситуация и това, което си казвате за нея, създава състоянието, в което се намирате, а оттам и поведението, което възприемате.

Например как се отнасяте към половинката си ако се прибере късно вечер и не ви е казала, че ще закъснее? Поведението ви до голяма степен зависи от състоянието, в което се намирате, когато любимата ви се завръща у дома. Ако в продължение на часове сте си представяли да не би любимия човек да е претърпял инцидент с колата и защо му е изключен телефона виждайки го вкъщи най-нормалното е да го прегърнете още от вратата. Този вид поведение е от състоянието, в коетосте се намирали. Ако сте си представяли, че любимия ви човек има тайна връзка и ви изневерява, когато прекрачи прага на вратата вашето поведение ще бъде коренно различно.

Да вземем някоя важна бизнес среща, която ви предстои. Какво си представяте преди нея? Как ще получите поредният отказ, как вие не може да постигнете успех в този бизнес и т.н. и когато това стане и човека от среща отхвърли вашето предложение вие приемате дадено поведение. В повечето случаи поведение на жертва. Това произлиза от факта, че преди това сме мислили като жертви. Вибрираме на тази честота и привличаме и тези обстоятелства.

Години наред в моята глава хората в България нямаха пари и не искаха да развиват Мрежовия маркетинг като бизнес. Години наред срещах само такива хора. Защо? Защото имах тази вибрация. Когато започнах да се променям и да надграждам себе си, започнах да срещам коренно различни хора, които са гладни и жадни за успех. Хора, с които сформирахме страхотни екипи и не само бизнес отношения, но и приятелски такива.

Споделям с вас следната картинка, която обрисува това, как създаваме нашите състояния и поведения.

 

Вие сте този, който, когато има следваща ситуация пред себе си може да изберете, как да реагирате на нея. Вие имате силата да направите от нея грандиозен, колосален, ГИГАНТСКИ ПРОБЛЕМ. Вие имате и силата да приемете това състояние, което да ви позволи просто по най-бързият начин да преминете през нея. Това е просто ситуация. През целия наш път дали към бизнес целите, които имаме или към лични такива, животът ще ни поставя ситауции, от които или ще извлечем полза и ще извадим шампиона в себе си ставайки все по-добри или ще клекнем пред ситуацията развявайки бялото знаме: „Така ми е било писано.“ „Такъв ми е късмета.“ „Те хората са такива…“

Спрете да бъдете жертви и поемете контрол над живота си. Това е вашият живот, вашето приключение на този свят. Направете от живота си пример, на който поколения след вас ще се възхищават.

Желая ви успех!

 

бутони за социални мрежи

304 thoughts on “СИЛАТА НА СЪСТОЯНИЕТО

Вашият коментар