СУПЕР ФОКУС

Фокусът е проста дума, но в много случаи тя е подценявана. Онова, което повечето хора пропускат е, че фокусът е сила. Това е една от причините, че 9 от 10 фирми да фалират през първите 5 години от създаването си. Когато човек напусне „сигурната работа“, заплатите и отпуските, хората влизат в един съвсем различен свят здраво закопчани с колани и се подготвят за света на традиционния собствен бизнес, където малцина оцеляват, както показва статистиката.

Хората, които могат да се фокусират имат способността да се съсредоточат върху задачата и целта пред себе си. Те не позволяват на странични шумове да им попречат в техния фокус. Успелите хора са тези, които умеят да се фокусират. Всички познаваме хора, които нямат посока в живота, които се отказват и развяват бялото знаме пред всяка трудност. На тях им липсва фокус. Те позволяват на дребни спънки, като мнението на хората или това, че са инвестирали и са загубили някаква сума пари да ги спрат по пътя, който са поели. Повечето хора дори не започват позволявайки на страха от провал да вземе власт над тях. Дори не си и помислят да направят първата крачка и като цяло живеят цял живот обзети от страх.

Всички познаваме хора, които казват, че започват диета и веднага се отказват от нея още щом видят първото парче от шоколадова торта на масата. Същото важи и за ходенето на фитнес. Те започват да правят упражнения една – две седмици после отиват в някой бар наливайки се с алкохол за да обелкчат мускулната си треска. Същото е и със спирането на цигарите и много други сфери на живота.

Всички познаваме хора, които искат да бъдат финансово свободни или богати, но остават оправдания от рода на: „Нямам никакви пари“ да ги спрат. Другото оправдание, което често се използва е: „Нямам време“. Често това го чувам и в мрежовия бизнес и питам тези хора – Това не те ли притеснява? Кога ще имаш време или пари да започнеш нещо. Именно това, че нямаш не е ли предпоставка да започнеш нещо свое? Кога мислиш да успееш? Утре? След 5 години? След 3 живота, кога?

Всички познаваме и хора, които не харесват работата си на която ходят и дори я мразят, но сметките, които чакат на вратата държат тези хора вързани по осем часа на ден в офиса им. За мен в днешено време не е проблем дали ходиш на работа или не. Проблемът е да разчиташ само на един източник на приходи в днешните динамични и несигурни времена. Трите най-важни ресурса на човек – здраве, пари и време са отражение на това, как и къде ние се фокусираме и как ги управляваме. Здравето не го обсъждам, защото за мен това е основата на всичко. Здравето е първото благо и е в основата на всички други блага в живота.

Всички ние се фокусираме върху различни неща. Тъкмо това ни прави различни. Много хора не успяват като предприемачи просто, защото основният фокус на живота им е върху сигурността и безопасността. Много отличници в училище се фокусират върху оценките, защото фокусът им е да си намерят „сигурна работа“. Повечето хора търсят и искат именно това. Там е техния фокус да имам сигурна заплата, работно време, платена отпуска……. някаква пенсия и реално да нямат контрол над живота си. Защото там контрола е в ръцете на шефа им. Пак казвам няма нищо лошо в това, това е личен избор и аз уважавам всеки един, защото той е важен за ТЕБ.

Обичам да мисля над думата ФОКУС като Фокусирай се върху определен Курс до успешен Свършек. Любимите ми две думи от това съкращение са успешен свършек! Аз например мога перфектно да се фокусирам и да пазя диета от закуска до вечеря, но да се фокусирам и да правя диета месеци наред и истинската сила на фокуса. Правил съм диети, отслабвал съм, качвал съм пак килограми, които е трябвало да свалям пак. Това е липса на фокус в течение на времето.

Същото се случва и в света на парите. Има хора, които забогатяват, после губят всичко. Спечелилите от лотария и не малко бивши спортисти са пример за загуба на фокус с течение на времето. Много големи професионалисти в спорта прекарват години в упорити тренировки и състезания, а се оказват разорени пет години след като се оттеглят. Те се фокусират върху спорта, но не и върху финансовата си грамотност след като приключат професионалния си път. Фокусът означава да постигаш успехи и след целта. Това означава да си запазиш и да увеличиш парите си след като си ги изкарал. Това означава да задържиш теглото си след като си отслабнал.

За съжаление успехът убягва на много хора. Той убягва на милиони хора просто, защото те нямат силата на фокуса. Когато хората са в състояние на фокус, думите „не мога“, „ще опитам“, „ще го направя утре“, „може би“ и други такива биват изхвърлени от живота им. Когато положението стане горещо и на пътя към успеха ни излезнат най-различни ситуации те се отказват. Вдигат бялото знаме и търсят нещо по-лесно за правене. И най-лошото за мен е ,че много хора дори не си дават шанс да опитат и не започват нещо, защото позволяват думи като „ще опитам утре“ да вземат превес в мислите и живота им. Забелязали ли сте, че хората, на които им липсва силата на фокуса, често им липсва и посока? Те се лутат от едно нещо към друго.

Научете се да концентрирате и фокусирате мислите и действията си в една точка, една цел и една посока. Това е все едно да концентрирате лъчите на слънцето под лупа. Буквално може да направите пожар. Същото е с нашите мисли и действия. Фокусирайте се в най-важното за вас и сътворете живота, който искате. Помнете, че вашия успех помага на много хора, провалът ви не помага на никого!

Пожелавам ви успех!

социални бутони

236 thoughts on “СУПЕР ФОКУС

Вашият коментар