ДА БЪДЕШ СВОЙ СОБСТВЕН ЛИДЕР

„В това да превъзхождаш другите няма нищо благородно. Истинското благородство се крие в това да превъзхождаш предишния си АЗ“ (Древна индийска поговорка)

Да бъдеш свой собствен лидер означава много повече от самоусъвършенстването. Сър Едмънд Хилъри, който е първият човек качил Еверест го формулира най-добре с думите: „Покоряваме не планината, а себе си“. В това се състои същността на умението да бъдеш свой собствен лидер – да покоряваш себе си.

Успехът е вътрешен процес. Съвършенството ни започва отвътре. Как може да ръководиш цяла организация, преди да се научиш да ръководиш себе си? Как може да тренираш екипа си, ако никога не си овладял изкуството да бъдеш треньор сам на себе си? И как може да управяляваш, каквото и да било, ако не си се научил да управляваш себе си. Гьоте казва нещо подобно: „Преди да може да направиш нещо, трябва да бъдеш нещо“. Не може да бъдеш лидер, който вдъхновява другите ако всяка сутрин се будиш отчаян и подтиснат. Не може да поведеш екипа си към победа, ако те спъва липсата на енергия. Успехът във външния свят започва отвътре.

Искам да ви разкажа една интересна история. Една вечер след тежък работен ден, бащата седнал да преглежда вестника.  Синът му, който искал да си играе не го оставял на мира. На края бащата взел вестника скъсал една снимка на земното кълбо, накъсал я на много малки парчета и му я дал. „Хайде, синко, опитай се да сглобиш снимката“, казал той с надеждата, че докато детето се мъчи да я сглоби той ще си прочете вестника на спокойствие. За негова изненада след няколко минути детето се върнало със сглобена снимка на Земята. Изненадаения баща попитал детето, как е направило този подвиг, а детето отговорило: „Татко, от другата страна на земното кълбо имаше снимка на човек. Щом сглобих човека, света си дойде на мястото“.

Всичко започва от там, че трябва да сглобим себе си. А щом веднъж успеем, собственият ни свят ще дойде на мястото си. Сенека казва: „Да победиш себе си е най-голямата победа“, а Конфуций отбелязва: „Добрите хора непрестанно увеличават силата си“, Джеймс Алън допълва:“ Човек сам изгражда себе си и сам се унищожава“. Великият Сун Дзъ, китайски военноначалник от VI век добавя: „Сигурността, че няма да бъдем победени държим в собствените си ръце“.

Ние виждаме света не такъв, какъвто е, а такъв, каквито сме ние. Когато започнем да работим и да овладяваме себе си, започваме да виждаме света и възможностите, които има не от подножитето, а от върха на планината. Не допускайте посредствеността да ви хване в капана си. Всичко по-малко от съзнателния стремеж към максимални лични постижения е несъзнателния стремеж към минимални лични постижения.

Невъзможно е да извършиш велики неща, ако не мислиш велики мисли. Всеки от нас трябва да изкачи вътрешната си планина, като в целия този процес целта е да покорим себе си. Не изтъквайте извинения и оправдания, че нещо не се е получило, а просто поемете отговорност, анализирайте, извлечете максимума и продължете напред. Великите лидери знаят нещо много ценно. Ако в една организация духът и мотивацията е ниска, проблемът се крие в тях и те поемат отговорност за това. Тези хора нямат извинения и алиби. Те имат достатъчно силен характер и знаят, че в крайна сметка те контролират бъдещето си и външният им живот е проекция на вътрешния им свят.

Подготовката е един от ключовете, които всеки лидер да изгради за себе си. Подготовката е в основата на успеха. И всеки успех иска човек да се подготви и да се потруди. Както казва Ейбрахам Линкълн: „Ако ми трябват осем часа за да отсека дърво, ще отделя шест от тях за да наточа брадвата си“. Подгответе себе си за по-добрата ваша версия и това, което искате да постигнете, да направите и да бъдете!

Жертвайте човека, който сте сега, за този, в който искате да се превърнете!

 

бутони за социални мрежи

470 thoughts on “ДА БЪДЕШ СВОЙ СОБСТВЕН ЛИДЕР

 1. Just wish to say your article is as surprising.
  The clearness to your publish is just spectacular and i could
  think you’re knowledgeable in this subject. Well
  along with your permission allow me to grasp your feed to keep up
  to date with coming near near post. Thank you a million and please carry on the gratifying work.

  Also visit my blog – https://kebe.top/viewtopic.php?id=1748437

Вашият коментар