ЦЕНАТА НА УСПЕХА

Много неща могат да се изпишат за успеха като цяло. За неговата цена във всяка една област. От малък съм фен на спорта, учил съм и в спортно училище и спортна академия. Това е една от областите, където хората плащат цената на своя успех. Нито един световен или олимпийски шампион не е пуснат с парашут на първото място и не му е връчен златен медал ей така между другото. Всеки ден тези гладиатори на спортната арена плащат цената на успеха.

Плащат цената на тежки тренировки, лишения, хранителни режими, лагери далеко от семействата си, трудят се здраво всяка секунда, за онзи вълшебен миг, когато ще се качат на стълбичката на първото място, когато ще им бъде сложен медала на врата и ще чуят химна на своята страна пред милиони зрители, които са вперили поглед в тях.

Същото е и с предприемач развил собствен бизнес и дал стойност на много хора. Един предприемач никога не създава проблеми. Той решава проблеми. Проблем „Къде да хапнем?“, предприемача е направил ресторант, проблем:“Къде да пренощуваме?“, предприемача е направил хотел и т.н.

Този човек със сигурност е правил компромиси със себе си, семейството си, заради каузата, мечтата и бизнеса, който е предприел. С каква цел? Разбира се да подсигури по-добър живот на себе си и семейството си. Не случайно по-малкия процент от хората в света са най-успешни. Те са платили цената. Цената на лишения, на това едва да свържат двата края, до онзи сикровен миг, когато всичко, за което са се трудили им се отплати стократно с лихвите. Само 5% от хората в света са тези, които изкарват по 100 000 долара на година. Тези 5% от хората са успели и са правили неща, които 95% от хората не смеят или не искат да направят. Не искат да платят цената. По-лесно за повечето хора е да са в сивия коловоз на ежедневието си. Там отговорността е много по-малка.

Развивайки своя мрежов бизнес и вървейки по карирения план на успеха, все повече разбирам, че човек и тук трябва да плати цената. Цената да бъде неразбиран от хората, цената да му се подиграват и да се смеят, цената на това да станеш рано да отидеш да направиш семинар в друг град, да пренощуваш там. Да си сметнал всичко до последната стотинка, но да си го направил заради каузата, мечтата и мисията, която имаш. Успехът наистина има цена и искам да споделя с вас трите аспекта на цената на успеха, които повечето хора са забравили или не знаят, и заради това не могат да излязат от омагьосаната въртележка на това непрекъснато да са на работа на заплата, да нямат високи доходи и живота им да се диктува от алармата, работното време и шефа им.

ПЪРВИЯТ ЕЛЕМЕНТ НА УСПЕХА – ЧИРАКУВАНЕТО 

Чиракуването или ученето чрез практика е първата цена, която човек трябва да плати. Това е начинът, по който велики творци и учени като Микеланджело, Да Винчи и Айнщайн са станали това, което са. За да искате някой да ви плаща добре е необходимо да правите даденото нещо изключително добре за максимално кратко време. Да го усвоите до съвършенство. Да изградите това умение. Само, че в началото ученето и то ученето чрез практика е изключително важно. Представете си да знаете перфектно правилата за движение по пътищата, но да нямате шофьорска книжка. Какво от това, че знаете на теория всички знаци и правили за движение? Ученето чрез практика е това, което ще усъвършенства вас. Един спортист тренира хиляди пъти един и същ удар, движение или техника за да я усвои до съвършенство. Великят Брус Лий казва: „Мен не ме е страх от противник, който знае 10 000 разичлни удара. Страх ме е от противник, който е усвъръшенствал един удар – 10 000 пъти!“

ВТОРИЯТ ЕЛЕМЕНТ НА УСПЕХА – ОТЛОЖЕНОТО УДОВОЛСТВИЕ

Продължавам да прекарвам много време в това да дисциплинирам себе си всеки ден и да давам най-доброто на което съм способен днес. Често ме канеха на партита, купони и развлечения, но аз отказвах, защото исках да довърша дадения проект, който съм започнал, да отида на семинар относно бизнеса, който развивам, да пътувам до някой град и да подкрепя екипа си, съпортирайки ги в развитието им. Продължавам да изграждам този свой бизнес всеки ден с една едничка цел – да получа тотална финансова свобода. За това втората цена на успеха е отложеното удоволствие, защото означава да си отделите време, в което ще учите, ще се развивате, ще инвестирате в себе си и в крайна сметка ще платите тази цена, за да придобиете успеха. 

ТРЕТИЯТ ЕЛЕМЕНТ НА УСПЕХА – ФОКУС И ЦЕЛИ

С колкото повече хора работя, толкова повече установявам, че хората не могат да задържат вниманието си върху едно нещо за по-дълго време. А как да станем изключително добри, да изградим империя или блестяща кариера, без да се фокусираме върху нещо за по-дълго. Фокусът е нещо, което трябва да се тренира. Фокусирани мисли в една посока са като лъчите на слънцето поставени под лупа. Могат да направят голям пожар и да пламне всичко. Фокусът е като лазер, който пронизва всичко по пътя си, като ситуации и проблеми. Днес на много хора е трудно да се фокусират в едно нещо, защото имат много други възможности и опции. Изгорете тези мостове и се фокусирайте върху най-важното за вас. Много хора днес не успяват, защото имат план А, план В, план С, план D, план Е, план F, план G, план H…….. 

Целта трябва да има краен срок. Къде искаш да си след 5 години? Какве е целта ти след 3 години, а до края на тази година?А този месец? А до края на седмицата? Разбийте целите си на дневни такива. За мен най-важна е дневната цел. Когато ти всеки ден изпълняваш дневната си цел, то няма как да не изпълниш седмичната или месечната си цел. Искам да имам къща на плаж в Испания след 5 години! Супер! Само, че тя няма да стане с щракване на пръсти и с чакане на късмета да осъществи нашата цел. Тя ще стане с малки действия ВСЕКИ ДЕН!

За финал ще ви разкажа една притча за успех. Един ученик отишъл при мъдреца и го попитал, какво трябва да направи за да успее? Мъдреца му казал на следващия ден да го чака на плажа на морето при изгрев слънце. На другия ден на уреченото място ученика изчакал мъдреца. Мъдреца го хванал за ръка и започнали заедно да влизат в морето, продължили с бавни стъпки навътре докато водата не им стигнала до гърдите. Тогава мъдреца с две ръце в здрава хватка хванал за врата ученика и го потопил под водата, държейки го здраво без да го пуска. Ученика се борел с всички сили да се освободи от здравата хватка, но без успех. Мъдреца продължавал да държи здраво под водата потопен ученика. В последния миг ученика се отскубнал излезнал над водата и жадно си поел глътка въздух изпълвайки дробовете си на макс. Мъдреца го погледнал и казал: – Когато се бориш за успеха, както за тази глътка въздух, тогава ще го постигнеш!

Със сигурност много от нас биха искали луксозен живот, биха искали да могат да оставят следа след себе си, името им да бъде запомнено, биха искали да работят по свои собствени правила, когато си поискат и където си поискат. Това са прекрасни мечти, но те имат цена и ние трябва да си отговорим първо на въпроса, дали сме готови да я платим.

 

социално споделяне

2 988 thoughts on “ЦЕНАТА НА УСПЕХА

  1. Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog based on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my audience would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an email.

Вашият коментар