5 НАВИКА, КОИТО УБИВАТ УСПЕХА!

Успехът има много измерения в най-различни сфери на живота ни. Понякога си мислим, че сме прави във всичко, че знаем всичко. Мислим и вярваме в това, което ни устройва. Да вървим напред, да се развиваме могат да ни спрат много неща, но най-вече желание да отстъпим от егото си.

Най-вероятно сте чували, че с 20% от това, което правите, постигате 80% от резултата. Това означава, че 80% от заниманията на повечето хора, ако не загуба на време, то със сигурност са неефективни. Ако искате да постигнете успех има два основни начина – да отделяте повече време, или да спрете да си губите времето с неефективни неща и ненужни действия.

Големият проблем идва от там, че една голяма част от тези действия са се превърнали в навици, които ние правим от години, но по-добре да изхвърлим от живота си. Навикът е нещо, което се формира с постоянство. Има изследване, което показва, че ако човек 21 дни прави едно и също нещо (примерно да чете книга рано сутрин, да спортува и т.н.) това се превръща в навик. Само за 21 дни!!!

Саморазвитието и усъвършенстването са полезни за това, ние да се развиваме като личности. Да изграждаме по-доброто си АЗ, което да ни доведе до различен по-добър резултат в бъдеще. Това самоусъвършенстване минава през раздялата с някои основни навици. Искам да споделя с вас 5 от основните навици, които убиват успеха.

I. Навикът да се правят прибързани изводи 

Много често влизаме в капана на това да предвиждаме, какво и как ще се случи и започваме да действаме според погрешните си представи за бъдещето. Вътрешният ни глас понякога може да се окаже лош съветник. Страхът от загуба е много по-голям мотиватор от желанието за успех. Не правете прибързани изводи, особено негативни. Ние като хора имаме силата, когато видим, че се задава семенцето на нещо, което може би няма да ни хареса да му даваме много сила и енергия преувеличавайки и представяйки си, как ще имаме сериозен проблем и от сега се тормозим как да го решим. Даваме много време и енергия да направим от това малко семенце и ситуация грандиозен, световен наш проблем, който ще ни се стовари в бъдеще. Когато е обвързано с други хора, този навик, често се превръща в предпоставка за конфликти и недоразумения.

II. Навикът да се драматизира

Задълбаването в дреболии ни води до две основни загуби – загуба на време и енергия. Насочете това време и тази енергия в далеч по-градивни неща. Не правете драми от разни безобидни ситуации, които много често си мислим, че са мега голям проблем, драматизираме, паникьосваме се, почваме да си мислим, какво и как може да се случи ако стане това или онова. Това сковава съзнанието ни и стреса става наш основен господар. 

III. Навикът да отлагате

Всичко, което сме решили да започнем го започваме от понеделник, от новата година, от първи другия месец и т.н. Знаете за какво говоря. Ще спра да пуша от понеделник, ще започна да работя върху себе си от догодина, ще си взема карта за фитнеса от първи другия месец и отлагаме ли отлагаме. Защо го правим? Много често го правим, защото това не е в нашата зона на комфорт и не искаме точно днес да си я нарушим. Зоната ни на комфорт е прекрасно място, но нищо не расте там. Всичко, което искаме. Успехът, който искаме да постигнем е извън зоната ни на комфорт. Имаме спокойствието, че животът ще е вечен. Отлагаме най – вече супер незначителни и дребни неща, като телефонно обаждане… а какво остава за нещо по-сериозно?

IV. Навикът да бъдете деорганизирани 

Едно от най-важните неща за успех във всяка една професия, сфера или област е именно организирането на времето ни и задачите ни. Да бъдем деорганизирани има цена, която трябва да платим. Всички ние имаме 24 часа на денонощието и ако не организираме времето си по най-добрия начин, никога няма да имаме време за всичко. Вечно ще е хаос и вечно ще сме заети с какво ли не. Така е, защото всичко ни се струпва на едно и не знаем, от къде да захванем нещата. Едно от най-ценните качества на всички успешни и велки лидери в света е точно това – организирането на времето. Когато си организираш времето, тогава ще имаш време за всичко.

V. Мултитаскинг 

Вършенето на няколко неща едновременно е лош навик, който много хора придобиват и който води до загуба на продуктивност. Човешкият мозък може да се концентрира само върху едно нещо в даден момент. Постоянното превключване от задача на задача пречи на съсредоточаването. Понякога започваме дадена задача, излиза ни втора и трета, първата не сме я завършили, но започваме с другите две, после излиза още някоя задача, сещаме се, че трябва да довършим и първата и става… хаос.Вместо това се концентрирайте върху една задача, свършете я и след това преминете към друга.

 

 

бутон за сайт

54 thoughts on “5 НАВИКА, КОИТО УБИВАТ УСПЕХА!

Вашият коментар