ОТХВЪРЛЯНЕ = УСПЕХ

Това е една от най-ценните формули, които аз съм научил до този момент. Едни от най-успешните хора в света са едни от най-отхвърляните хора. Те са имали най-много проблеми, трудности, ситуации, не са били разбирани от обществото за това, което всъщност правят. За това не случайно – трудните пътища водят до красиви дестинации.

Президент на някоя държава става човек, който има примерно 40-45% откази. Хиляди или дори милиони хора не са гласували за него. Да някой ще каже, че за да са го избраили значи над 50% от хората все пак са гласували за него. Така е, той за това е станал президент, но ако него го беше страх от откази, той никога нямаше да стане президент.

Така е във всяка сфера на дейност. Има невероятни истории на хора, които са били тотално отхвърляни, но са променили света давайки ценност и стойност. Ще цитирам Ганди, който казва: „Първо не ти обръщат внимание, след това ти се смеят, после се борят срещу теб, след това ти побеждаваш!“

Когато започнете нещо ново, със сигурност ще има процент от хората, които няма да ви разбират и ще отхвърлят това, което правите. Имате два избора пред себе си – да позволите мнението на тези хора да определи дали вие ще успеете във това начинание или да продължите напред към целта. Когато някой ви каже да не се занимавате с глупости или как бизнеса, който сте започнал няма да просперира или как мечтата ви е налудничева, попитайте тези хора да ви дадат по-добра възможност за развитие и реализация на вас самите. Тук ще чуете…….. мълчание. Те няма да ви дадат друга алтернатива, но иначе според тях вие се занимавате с глупости и разни несериозни неща.

Стивън Спилбърг, Майкъл Джордан, Джоан К. Роулинг, Опра Уинфи, Лейди Гага, Харисън Форд и много други. Това са една малка част от „успелите – неуспели“.

 1. Стивън СпилбъргНеприет за студент. Гениалният режисьор и сценарист Стивън Спилбърг два пъти не е приет да следва в престижния USC (Унивеситета на Южна Калифорния) във факултета за кино и театър. Това обаче не го отказва от мечтата му. Записва се в Калифорнийския държавен университет. Години по-късно, когато Спилбърг е вече известен, от USC му връчват почетна диплома. По-добре късно, отколкото никога, са казали хората!
  Днес Стивън Спилбърг е носител на два Оскара и шест номинации за най-важното филмово отличие. Филмите му „Челюсти“, „Извънземното“ и „Джурасик парк“ са най-доходоносните за своето време. Към момента състоянието му възлиза на 3 млрд. долара.
 2. Майкъл Джордан – Недопуснат в отбора на гимназията. Един от най-добрите баскетболисти на всички времена, „Въздушният“ Джордан (Air Jordan) не е допуснат до основния баскетболен отбор на гимназията, в която учи. С обяснението, че ръстът му е едва 172 см, той е принуден да играе за второстепенния тим. Резултатът? 25 точки на мач. На следващата година Майкъл е поканен в титулярния състав.
  Майкъл Джордан става 2 пъти олимпийски шампион с отбора на САЩ и 6 пъти шампион на NBA с Chicago Bulls. Носител е на безброй титли за най-полезен играч, най-добър реализатор и пр. Притежава 1 млрд. долара.
 3. Джоан К. Роулинг – отхвърлена от 12 издателства. Авторката на поредицата за Хари Потър пише първата книга за момчето-магьосник малко след развода си, когато е самотна майка, напълно разорена и с диагноза клинична депресия. Финансовото й положение е толкова трагично, че няма пари да направи ксерокопия на книгата и препечатва всяко копие, което изпраща до издателствата в Англия. 12 отказват. Причината? Книгата е твърде голяма за децата! След дузината неуспешни опити нейният агент й съобщава новината! От малкото издателство Bloomsbury Publishing са харесали книгата! Причината? Шефът на компанията, Найджъл Нютън, решава да направи нещо, което останалите издатели очевидно не са – показва книгата на истинско дете. 8-годишната му дъщеря се влюбва в нея и решението е взето. Годината е 1996-та.
  Днес Harry Potter е световна марка, чиято стойност възлиза на около 15 млн. долара. Книгите от поредицата са преведени на повече от 65 езика.
  Джоан К. Роулинг е първият човек, станал милиардер от писане на книги. Творбите й са продадени в над 500 000 копия по света, а състоянието й възлиза на 1 млрд. долара
 4. Опра Уинфри – уволнена от телевизията. В началото на своята кариера световноизвестната водеща е удовлнена от WJZ-TV в Балтимор. Доводът на медията е прекалената „емоционална обвързаност“ на Опра с историите, които отразява.Това обаче не я обезкуражава,нито я кара да измени на себе си и убежденията си. Опра се мести в Чикаго, където започва да води малко популярно половинчасово сутрешно шоу „АМ Chicago“ по WLS-TV. Първият му епизод е на 2.01.1984 г. За няколко месеца популярността му нараства главоломно, за да стане най-гледаното предаване в града. След това Опра получава възможността на води собствено шоу, продуцирано от King World News. Цели 18 години „Oprah Winfrey Show“ е N1 в американската телевизионна индустрия.Опра е най-богатият афроамериканец на 20 в. Освен това е единственият в света милиардер с афроамерикански произход. Опра е и първата жена в света, натрупала своето състояние, благодарение на телевизионни предавания и търговия със свързани с тях стоки. Състоянието й възлиза на 3 млрд. долара.
 5. Харисън Форд – убеждаван да се откаже от кариера в киното. Първата роля на любимия ми актьор е във филма „Мъртвешка жега на въртележката“ (1966 г). Там той играе второстепенна роля на пиколо, името му дори не е включено в афиша. След края на снимките режисьорът Джери Токовски го вика в кабинета си, за да му обясни, че от него актьор няма да стане. Следващите няколко участия са Форд са също толкова безславни. Снима се в уестърни и непопулярни телевизионни сериали. В началото на 70-те години, напълно обезкуражен от неуспеха си, той решава да се откаже от актьорството. Няколко години се заминава с дърводелство, за да може да издържа семейството си. Именно така получава и прословутия си белег. По-късно е нает да направи шкафове за къщата на режисьора Джордж Лукас, който го кани да участва във филма „Американски графити“ (1973 г.). Форд се връща на сцената, но въпреки това трябва да изчака още няколко години до големия успех. Той идва с филмите „Империята отвръща на удара“ (1980 г.) и „Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот“ (1981 г.).
  Днес Харисън Форд има зад гърба си номинация за Oscar, няколко награди Златен глобус и редица други престижни отличия. Състоянието му възлиза на 210 млн. долара.
 6. Лейди Гага – уволнена от музикална компания.Музикалният гигант Def Jam Recordings уволняват Лейди Гага (Стефани Джоан Анджелина Джерманота) само след три месеца съвместна работа. По това време певицата е в началото на своята кариера. На този изключително труден период е посветена песента й „Marry the Night“.За да продължи работата си на музикалното поприще, Лейди Гага става текстописец за Sony. Така се запознава с Acon, който й помага да се наложи като изпълнител. Първият й албум излиза през 2008 г.
  Днес Лейди Гага е една от модерните музикални икони. Тя се нарежда на трето място сред най-награждаваните изпълнители в историята – След Майкъл Джексън и Уитни Хюстън. За първи път именно нейния канал в YouTube надхвърля 1 млрд. гледания. Феновете й във Facebook са над 60 млн., а в Twitter – повече от 50 млн. Печалбата й за 6 години надхвърля 230 млн. долара.

Ако искате да бъдете успешен човек в която и да е сфера свиквайте да бъдете неразбирани и отхвърляни. За това по-малкия процент на хората в света живеят мечтите си. Голяма част от хората не успяват именно поради тази причина, те са прекалено заети да изживяват страховете си. Кой им ги е вкарал тези страхове в съзнанието? Ние не сме се родили с тях. Човек се ражда с два страха – страх от високи и страх от силен шум, всички други страхове са ни вкарани в съзнанието от деца до ден днешен. Чудесата в живота ще започнат да се случват тогава, когато вложите повече енергия в мечтите си отколкото в страховете си!

социални мрежи

5 thoughts on “ОТХВЪРЛЯНЕ = УСПЕХ

Вашият коментар