ЗАЩО ДА ИМАМЕ ФОКУС КЪМ ЛИДЕРСТВОТО?

„От всички красиви истини, отнасящи се до душата, които са преоткрити и върнати към живот в наше време, няма по-радваща и изпълнена с божествено обещание и увереност от тази, че ти си господар на мислите си и създател на характера си, че ти твориш и оформяш условията, средата и съдбата си!“ (Джеймс Алън)

Има много хора, които посещават семинари за развитие, начин на мислене, четат редовно книги, слушат аудио програми за развитие, но нещо липсва и резултата го няма. Проблемът се крие в нещо, което аз наричам „несъответствие при изпълнението.“ Именно то не позволява на голяма част от хората да направят следващата важна крачка към целта.

Повечето хора знаем, какво трябва да направим, но не правим това, което знаем. Държим се като хора, вместо да се държим като действащи хора. Много Лидери знаят прекрасно, че трябва да усещат визията си за бъдещето и да я предават на хората и екипа с които работят. Хората знаят, че трябва да предприемат действия. Проблемът е, че не са изградили в себе си навика да действат. Отлагат най-често нещата, прекарват повче от времето си фокусирани в дреболий, а седмиците, месеците и годините си минават. Те така и не осъзнават, че 90% от успеха в лидерството се дължат на прилагането на натрупаните знания.

Всички повтарят, какво щастие за нас е, че живеем в информационната ера, но все пак повечето хора не осъзнават, че информацията сама по себе си не е сила. Силата идва само и единствено, когато полезната информация се приложи на практика. Ефективните Лидери до един имат кристално ясна визия за бъдещето си. Те знаят точно, къде искат да отидат и съсредоточават цялата си енергия там. Визията трябва да докосва сърцата и душата на хората. Да вълнува умовете. Целта е най-силният мотиватор на света.

Голяма част от хората жадуват и имат вътрешна потребност да бъдат част от нещо голямо. Без значение дали става дума за президента на някоя голяма компания, или за чиновничката в общината почти всеки човек има нужда да усеща потребност, че дава някакъв принос и стойност. Великите лидери познават това чувство и постоянно учат последователите си, че онова, което вършат в ежедневната си работа, има позитивно въздействие върху целия свят. Помнете, че вашия успех помага на много хора, а провалът ви не помага на никого!

Основната задача на Лидера е да вдъхне мотивация и вълнение на екипа си, за осъществяване на общата цел съдъражаща се в цялостната визия. Запомнете нещо, което психолозите знаят отдавна – хората естествено бягат от болката и се стремят към удоволствието. Свържете удоволствието с крайната цел, която имате.

Лидерът вдъхва ентусиазъм на екипа си, като ангажира сърцата и умовете им с голямата цел за всеки един. Наполеон Хил е усвоил това чувство, като казва: „Обичай визията и мечтите си, защото те са рожби на душата ти. Модели на най-големите ти постижения“. Намери визия в която да вложиш всеки грам от себе си, всяка клетка в тялото си. Мисия, която да стане твоята движеща сила, причината да живееш, смисълът на твоя живот. Ентусиазмът и позитивната сила, които ще излязат от теб ще заразят всички около теб.

Един ден у нас докато почиствах намерих един стар вестник, отворих го и видях черно бяла снимка на Земята. Взех една лупа и започнах да я гледам. Никой няма да ви каже, че вижда хиляди мастилени точици събрани в една снимка. Когато разглеждаме снимките във вестника ние се съсредоточаваме върху голямата картина, да наблюдаваме от по-висока перспектива. Въпреки това в бизнеса много хора губят всякаква перспектива и се фокусират върху дребните нищожни неща. Фокусират се върху мастилените точици. И докато го правят порпускат един цял свят от възможности. За да бъдеш голям Лидер, трябва да държиш фокуса си върху голямата картина – върху завладяваща кауза, която е в сърцето на визията.

Нека ви споделя една тайна, която начух на един семинар – Спрете да обвинявате другие за собствените си провали. Спрете да мрънкате срещу икономиката, средата, шефа, правителството, европейския съюз и други фактори за твоя резултат в живота. Ако хората не възприемат визията ти, то е защото не са възприели твоето лидерство. Ако не са лоялни, най-вероятно не си им дал достатъчно причини да бъдат лоялни. Ако не се вълнуват от работата си, то е защото не си успял да им дадеш нещо от което да се вълнуват. А най-вероятно може би ти самия не се вълнуваш от работата си и това си личи в очите на другите. Преди да намерите верни последователи, трябва да станете лидер. Първо е много важно човек да бъде лидер на самия себе си! Това е основата!

Далновидните лидери виждат себе си като освободители на човешкия потенциал, сила и мощ, а не като потисници. Всеки един велик лидер влага усилие в това да освобождава потенциала на екипа си, а не да ги задушава. По този начин ще се пожънат големи резултати по отношение на лоялността, продуктивността и креативността към определена завладяваща кауза. Именно за това тези лидери са велики, защото имат способността да тласкат хората от екипа си да се развиват и да вървят нагоре. Тези лидери са наясно и знаят, че когато хората в екипа му са успешни, успешен е той. Те знаят, какво точно означават думите на Бернард Гимбел: „Има две неща, които са вредни за сърцето – да тичаш по баир и да мачкаш хората“.

„От мечтите започват отговорностите“, твърди поетът Йейтс. Лидерът поема отговорност и прави всичко, което може и не може за да помогне на хората в екипа си да се развиват и процъфтяват. Той разбира, че най-голямата привилегия на лидерството е да издига живота на другите. Те знаят и могат да превръщат позитивните намерения в осезаеми резултати. Те не разглеждат лидерството като конкурс за популярност, при който трябва да задоволят всички страни. Те имат много ясен и точен фокус към бъдещето и уверено го следват. Тяхната визия е като фар, осветяващ пътя в бурно море. Лидерството им се основава на дълбоки принципи, които наливат гориво към целта и към вътрешния им огън. Испансият философ от 19 век Карлос Рейлес споделя: „Принципите са за хората, онова, което са корените за дърветата. Без корени дървото ще бъде повалено при първия вятър. Без принципи, хората биват поваляни от житейските бури.“

Един от последователите на Ганди, го попитал, какъв е начина да промениш хората около себе си. Ганди се позамислил и му отговорил: „Ти трябва да си тази промяна“. И това е един от ключовете за изграждане на характер. Ти трябва да си промяната, която желаеш. Ти трябва да си моделът, който хората да искат да следват. Точно това и споделя Сенека с думите: „Ще управлявам живота и мислите си така, сякаш целия свят вижда едното и чете другото.“

Бъди Лидер във всяко твое действие. Стани един от тези прекрасни лидери, които имат моралната сила да приемат правилните неща, да ги вършат и да ги прилагат в собствения си живот.

бутони към социални мрежи

876 thoughts on “ЗАЩО ДА ИМАМЕ ФОКУС КЪМ ЛИДЕРСТВОТО?

 1. I merely wanted to thank you once again for the amazing blog you have made here.

  It really is full of useful tips for those who are seriously interested in this kind of
  subject, particularly this very post. Your all so sweet and also thoughtful of others in addition to the fact that
  reading your blog posts is a superb delight in my opinion. And what a generous present!
  Tom and I usually have fun making use of your suggestions in what
  we have to do in a few days. Our listing is a distance long so
  your tips will certainly be put to good use.

  Have a look at my blog post; http://khoquet.com/KatherinHartmann

Вашият коментар