ТЕХНИКИ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА БЪРНАУТ

Непрекъснатия стрес в ежедневието и на работа може да доведе до така наречения емоционален срив или – бърнаут. Този синдром е известен най-вече в психологията и се характеризира с липса на ентусиазъм, стрес, изблици на нерви, напрежение и т.н. За съжаление това е синдром, който обхваща голяма група най-вече от хората работещи, нещо, което не харесват. Статистиката показва, че риска от сърдечни удари в света се увелиава с 35% в Понеделник. Защо спорд вас е така?

Ежедневието на много хора започва със стрес още с алармата сутринта, минаваме през нерви и напрежение на работното място с шефа и колегите, нервираме се в задръстването, прекаленото много задачи, които са ни дали на работа и сроковете, които гоним. Всичко това е така нареченото професионално прегряване или бърнаут синдром.

Ще споделя с вас няколко любими мой техники за справяне с бърнаут.

  • Слушайте любимата си музика – Това действа успокояващо на вътрешното ви състояние. Не случайно изследванията показват, че музиката има силно терапевтично въздействие върху мозъка и успокоява нервната ни система.
  • Спорт – Много хора след работа отиват във фитнес залата или на групови занимания и тренировки. Там човек може да изпусне събраното напрежение и да се изцеди емоционално от негативните емоции през деня. Спорта е чудесен избор за това, човек да се справи с бърнаут синдрома.
  • Прочетете книга – Това е един изпитан метод във времето със справянето със стреса и напрежението. Потопете се в любимата си книга и се фокусирайте в нея. Това със сигурност ще ви помогне доста. Изследванията показват, че само 10 минути четене имат невероятен ефект върху стреса и освежаването на мисленето ни.
  • Медитирайте – По няколко минути на ден просто затворете очи и не мислете за нищо. Наблюдавайте мислите си как минават, не оставяте негативните да си правят гнездо в съзнанието ви. Представете си пламък на свещ и се фокусирайте в нея как гори, или си представете езето и се фокусирайте върху спокойната вода там. Да трудно е да не мислиш за нищо, защото нашия мозък се храни с мисли. Ако ние не му даваме позитивни и градивни мисли, то той ще се храни с негативни (в повечето случаи са точно такива).
  • Разходка сред природата – Едно от най-зареждащите неща е да се разходите сред природата. Да усетите аромата на дърветата. Да се заредите емоционално от красотата, която е покрай вас. Това е метод, който със сигурност ще ви доведе до друго емоционално ниво. Отидете на разходка в планината или в близкия парк. Послушайте песента на птичките, вземете си книга и прочетете няколко страници сред тишината на природата. Ефекта е невероятен!
  • Хоби – Правете това, което обичате. Хората имаме най-различни хобита – рисуване, спорт, свирене на пиано, китара, пеене, игри, ходене на риболов и т.н. Ако случайно нямате хоби – измислете си. Правете нещо, което тотално да ви откъсне от цикъла на работния ден и капана от 9:00 до 17:00!

Използвайте всяка една от техниките и със сигурност ще имате резултат. Не позволявайте на стреса и напрежението да управляват живота ви. Винаги намирайте време за себе си, защото ТИ си най-ценният човек в твоя живот и ти носиш отговорност за него!

spodelime.com

588 thoughts on “ТЕХНИКИ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА БЪРНАУТ

Вашият коментар