УПРАВЛЯВАЙТЕ НЕ ВРЕМЕТО, А ЖИВОТА СИ

През последните години занимавайки се с Мрежов бизнес осъзнах, че умението да извличам максимума от своето време е от основна важност за ефективността и пордуктивността ми в индустрията. Едно от нещата, които запомних бяха думите на един лидер и аналогията, която той използва за да обрисува времето. Той каза, че дните на всички ни са като идентични куфари. Макар да са с еднакви размери, едни успяват да поберат в тях повече от други. Причината? Те знаят, какво да слагат в тях!

Първо – Всички хора на света разполагаме с 24 часа на денонощие. Няма такъв, който да има 35 часа или някой, който да е ощетен само с 20 часа в денонощие. Там всички хора на света, бедни, богати и т.н. сме РАВНИ! Второ – не съществува такова нещо като „управление на времето“. Терминът е оксиморон. Времето не може да бъде управлявано. То не може да бъде контролирано по никакъв начин. То тече, каквото и да правите, така, както таксиметровия апарат работи непрекъснато без значение дали чакате на светофар или се движите. Никой човек, колкото и да е хитър или знаещ не може да си спести секунди от днешния ден и да ги прибави към утрешния ден. Никой учен, колкото и да е умен не може да създаде нови бонус минути за себе си. Нито един милиардер не може да си купи, колкото и часове да иска в денонощието си.

Не може да управлявате времето. Какво тогава може да управлявате? Управлявайте СЕБЕ СИ! Нищо не отделя успяващите от неуспяващите хора толкова, колкото начинът, да използват времето си пълноценно. Успяващите хора са наясно, че времето е най-ценният дар на земята. Затова те знаят, къде отива времето им. Те анализират как използват времето си и си задават въпроса: „Оползотворявам ли времето си по най-добрия начин?“

В действителност ние не плащаме за нещата, които си купуваме само с пари. Плащаме и с време. „За пет години ще заделя достатъчно за да си купя онази вила на морето.“ Това означава, че въпросната вила ще ви струва не само пари а и пет години – една дванайсета от живота ви като зрял човек. Преобразувайте паричната стойност на къщата, апартамента или колата си, която искате да си купите във време и после решете дали си заслужава.

Есеистът Хенри Дейвид Торо пише: „Не е достатъчно да си зает. Въпросът е: С какво си зает?“ Как преценявате дали нещо заслужава времето и вниманието ви? Години наред използвам тази формула, защото ми помага да се ориентирам за важността на дадена работа и така да се управлявам ефективно. Това е процес от три стъпки:

Първа стъпка: Оценете работата според важността:

  • Критично важна = 5 точки
  • Необходима = 4 точки
  • Важна = 3 точки
  • От полза = 2 точки
  • Маловажна = 1 точка

Втора стъпка: Определете до колко спешна е работата, според това, кога трябва да бъде направена:

  • Този месец = 5 точки
  • Следващия месец = 4 точки
  • Това тримесечие = 3 точки
  • Следващото тримесечие = 2 точки
  • В края на годината = 1 точка

Трета стъпка: Умножете важността по спешността. Пример 5 (критично важна) х 4 (следващия месец) = 20. После преценете, кога да свършите работата и задачата си използвайки следната скала:

А = 16 – 25 (Изключително важна задача, която трябва да бъде завършена до края на месеца

Б = 9 – 15 (Важна задача, която тябва да бъде завършена до края на тримесечието)

В = 1 – 8 (Задача с нисък приоритет, която трябва да бъде завършена до края на годината)

⚠️ КАК ДА НАМЕРИМ ВРЕМЕ? 

 Прочетете тези 10 стъпки
Съхранете ги в себе си, споделете ги с любими

1. Намерете време за вашия бизнес – това е цената на успеха.
2. Намерете време за размисъл – това е източник на вътрешна сила.
3. Намерете време за релакс и спорт – това е вашата физическа сила и младост.
4. Намерете време за развитие – това е основата на вашия растеж и промена на стила ви на живот.
5. Намерете време за приятелство – това е източник на радост.
6. Намерете време за любов – това е щастието на живота.
7. Намерете време за мечти и цели – това е вашата мотивация.
8. Намерете време за смях – ще се справите с трудностите.
9. Намерете време за здраве – важно е за пълноценния ви живот.
10. Намерете време за планиране – това е тайната как да намерите време за всичките 9 точки.⠀

 Правила за планиране.
Сигурен съм, че вече сте записали задачите си за новата седмица и сте съставили план за тяхното изпълнение.⠀

 Как да намерите Време?
Не го пропилявайте. Уважавайте го. Планирайте го.
Време = Живот!

Пожелавам ви продуктивна седмица!

Както казва Б. Гейтс – „Успехът ми в бизнеса се дължи предимно на способността ми да се съсредоточа върху перспективните цели, а не да се поддавам на изкушението да решавам краткосрочните задачи“.

социални мрежи

68 thoughts on “УПРАВЛЯВАЙТЕ НЕ ВРЕМЕТО, А ЖИВОТА СИ

Вашият коментар