ПИРАМИДАТА НА ДИЛТС – ЗАЩО ЖИВОТЪТ Е ТАКЪВ, КАКЪВТО Е?

Тази пирамида е дело на Робърт Дилтс – един от най-големите експерти и професионалисти в нерво лингвистичното програмиране (НЛП) и създател на един от най-удобните и разбираеми модели за живота под формата на пирамида, разделена на нива – от основата към върха и.

Пирамидата на Дилтс

Смисълът на пирамидата 

Пирамидата на Дилтс е концепция и алгоритъм, който всеки би трябвало да знае и разбира.Тя ще ви помогне да анализирате живота си, задавайки си важни въпроси свързани с него.Веднага щом разберете, кои са основните ви проблеми, вие ще може да ги решите и да поемете по нов път.

Нивата на пирамидата

Тук искам да споделя с вас един основен метод – на всеки въпрос отговорът може да намерите, като отговорите на въпрос от следващото ниво.Така ще може да разберете още повече пирамидата на Дилтс.Нека сега преминем и към нивата.

Ниво 1: Какво имам?

Това е най-ниското ниво.То стои в основата.Това е нивото на нашия бит – на работата, на бизнеса, на ежедневието, на средата ни на общуване, на дома ни и т.н.

Това ниво отговаря на въпроса: „Какво правя?“ и е логично, че това, което правите всеки ден ще зависи това, какво ще имате.Ако си задавате въпроса: „Защо имам това, което имам?“, тогава потърсете отговора във второто ниво, където са вашите действия.

Ниво 2: Какво правя?

Този въпрос е свързан с вашите действия.Запомнете нашите действия водят до определен резултат.Ако той не ни харесва и искаме да имаме нещо различно, то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще трябва да направим различни действия.Това е формула.Айнщайн го е казал много точно: „Луд е онзи, който очаква с едни и същи действия да има различен резултат.“

Ниво 3: Как избирам?

Според това, какъв избор правите зависи как ще действате в различните ситуации.Дали ще се напрягате често, дали стратегията ви е да живеете ден за ден или имате ясен план за 2,3 или 5 години. Дали в свободното си време ще четете книга да се образовате, ще гледате онлайн курс и ще инвестирате в себе си, или ще гледате новините, някое риалити шоу.Дали ще пиете бира с приятели псувайки за това, колко гаден е живота.Дали ще поемете инициатива над целите и мечтите си или просто ще следвате рутината и добре отъпкания коловоз в който сте.

Ниво 4: В какво вярвам?

Това е нивото на вашите убеждения.В какво вярвам?Вярвате ли, че вие сте човекът, който заслужава да изживее мечтите си?Вярвате ли, че от вас зависи това, какво ще имате или какъв ще станете през живота си?Ако вярвате, че с упорит труд се преодолява всяка трудност, то вие ще изградите характер на победител и няма да има какво да ви спре.Запомнете в живота си ние можем да сме победители или жертви.Няма как да сме и двете!

Ниво 5: Какъв съм аз?

Това е нивото на съзнанието и самоидентификацията.Отговорът на въпорса: „Какъв съм аз?“ , зависи от повечето ви убеждения.Има голяма разлика между два типа хора.Първия тип, който има убеждения от рода на: „Аз никога няма да постигна успех и да бъда успешен, защото така ми е писано.“ И втория тип хора с убеждения: „Аз съм този, който ще сътвори мечтите ми.Аз съм роден да бъда успешен и да постигна много в живота си.“ При тези два типа убеждения и нещата в живота на тези хора се случват по различен начин.Първия тип чака нещо да се случи.Втория тип сам случва нещата!

Ниво 6: Защо живея?

Това е нивото на твоята мисия в живота.Пирамидата на Дилтс ни позволява да разберем повече, защо живеем така, както живеем, защо имаме това, което имаме.Пирамидата е уникален алгоритъм за самоанализ на нашия живот.Тя ни позволява да разберем, какво и как трябва да коргираме за да получим желания резултат.

 

 

бутони за социални мрежи

21 thoughts on “ПИРАМИДАТА НА ДИЛТС – ЗАЩО ЖИВОТЪТ Е ТАКЪВ, КАКЪВТО Е?

Вашият коментар