ДВАТА ВЪЛКА В НАС – ПРИТЧА НА ИНДИАНЦИТЕ ЧЕРОКИ

Стар вожд на племето Чероки разказвал на своя внук за борбата, която се води във всеки един от нас.
И рекъл на момчето, че в душите ни се борят два вълка. Единият е зъл, той е гневът, завистта, недоволството, отрицанието, алчността, надменността, самосъжалението, чувството за малоценност, лъжата, фалшивата гордост и егоцентризмът. Другият е добър – той е радостта, мирът, любовта, надеждата, спокойствието, скромността, добротата, благосклонността, взаимността, щедростта, искреността, състраданието и вярата.
Внукът се замислил за момент и след това попитал дядо си:
-И кой вълк побеждава?
-Този, когото по-добре нахраниш. – отговорил старият чероки.

Тази борба между двата вълка в нас или между ангелчето и дяволчето е всеки ден!И всеки ден ние избираме кой да слушаме.Най-важното е да пазим мечтите си, да се стремим към тях въпреки всичко.Винаги ще срещаш хора, които най-вероятно ще те мислят за луд за пътя по който си поел, но какво ти пука?Нали този път те прави щастлив и в него виждаш бъдещето си.Значи си на прав път, остава само да го извървиш.Не позволявай на хората да ти казват, какво можеш да правиш.Не позволявай някой да ти дава оценки.

Вслушвай се какво ти говорят тези два вълка всеки ден и давай храна на белия, защото той ще те отведе право до целта.Черния вълк винаги ще се появява някъде от сенките в нашето съзнание и ще се опитва да вземе надмощие.В този момент вдишай бавно и спокойно наблюдавай го как се опитва да ти вкара поредно оправдание за да забавиш ход по пътя към целта си или да се откажеш от нея.Не му давай хана, не храни черния вълк, защото тогава ще видиш как мечтите ти се превръщат в прах!Без значение дали го осъзнаваш или не.

Как да храним белия вълк и да го правим все по-силен и могъщ?

  1. Четене на книги за личностно развитие – Давай на ума си качествена храна, защото умът е като тялото  – не може да оцелее ако яде нискокачествена или вредна храна!
  2. Обграждай се със съмишленици поели по твоя път – Виж техния  опит, научи какво правят, копирай ежедневието им.Вгледай се дълбоко какви навици имат.Комуникирай с хора, които вече са минали по твоя път и разбери, как са го направили.

Тези два точки са основната храна с която белия вълк в теб ще стане супер силен.Нещо много важно, като всяка храна трябва да му я поднасяш всеки ден!По-добре на малки порции и редовно отколкото един път седмично.Много по-добре е да четеш по 20 страници от книга на ден, отколкото 100 страници на един път, при това един път седмично.Бъди постоянен.Не забравяй това е процес и не се предавай, защото цената е прекалено висока – твоето щастие, бъдеще и мечти!Релаизирай ги, защото ТИ СИ ЧОВЕКЪТ!

 

 

share button

2 thoughts on “ДВАТА ВЪЛКА В НАС – ПРИТЧА НА ИНДИАНЦИТЕ ЧЕРОКИ

Вашият коментар