ИКАГАЙ – ТАЙНАТА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ НА ЯПОНИЯ

Японската дума икагай има много значения и може да се преведе по различен начин: „нещото или причината, която те кара да ставаш от леглото сутрин“, „страстта да правиш това, което правиш“, „причината или мисията да живееш.“ Тази дума идва от японския остров Окинава, който е едно от местата в света с най-много дълголетници.

На остров Окинава, всеки японец знае своя икагай.Дърводелеца, който всяка сутрин става и знае какво с любов ще прави днеска, и рибаря, който всяка сутрин излиза да лови риба, и готвача, който не спира да готви с любов за своите клиенти.

Кратката информация в Уикипедия гласи: икигай е японско понятие, което означава смисъл на живота, чувството за собственото предназначение в живота. Думата присъства в японския език минимум отпреди седем века. Икигай може да бъде професия, хоби или семейство, а редица изследвания показват статистически достоверна взаимовръзка между присъствието на икигай в живота на човек и ниски нива на стрес, а също и с цялостно усещане за здраве.

Ние също имаме своя икагай.Това може да е твоята мисия в живота, твоето предназначение.Но при нас на Запад това е по-скоро умствена настройка, докато при японците икагай е неделима част от техния живот. Ето я и разликата.Ние често си задаваме въпроси от рода на: Какъв е смисъла на живота?Но японците си задават въпроса: Какъв е смисъла на моя живот?Кое е това, което правя и го правя със страст и има и полза за другите?

Понятието икагай се намира в пресечната точка на 4 от най-важните житейски сфери:

– Това, което обичаш
– Това, от което се нуждае светът
– Това, за което ти плащат
– Това, в което си добър

Икагай е онова, което те изпълва с радост и удовлетворение от това, което правиш, без да усещаш как времето минава, защото си се потопил до край в твоята сфера, мисия и дейност.В наши дни редица велики личности за открили своя икагай.Нека си пропомним думите на големия Стив Джобс: „Вече 33 години се поглеждам в огледалото всяка сутрин и се питам: „Ако днес е последният ден от живота ми, искам ли да правя това, което ще правя днес?“ Когато отговорът беше „не“ няколко дни поред, знаех, че е време за промяна.“

Днес голяма част от хората живеят в противоречието – това, което правя ми носи доходи, но не ми харесва. А това, което ми харесва и обичам да правя не ми носи доходи.Резултата от това в повечето случаи са нерви, напрежение и огромно количество СТРЕС!Според японците всеки човек има своя икагай и е важно кой, кога ще го открие за себе си.Според тях всеки един от нас го носи вътре в себе си.Някои хора са го открили, други все още го търсят, но той е там скрит дълбоко в теб и душата ти.

Открий своя икагай, виж и сътвори живота на мечтите си такъв, какъвто ТИ искаш да бъде.Откриеш ли го не се спирай пред нищо а му се отдай на 100% и превърни живота си в приказка, която да разказваш на поколенията след теб.

сподели бутон

11 thoughts on “ИКАГАЙ – ТАЙНАТА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ НА ЯПОНИЯ

Вашият коментар