СЕДЕМ ОТ НАЙ – ВРЕДНИТЕ РОДНИ ПОГОВОРКИ

Българския език е един от най-богатите в света и това е абсолютен факт.Аз не мога лично за себе си да съм безразличен към някои от най-вредните ни поговорки и техните крайности.Голяма част от тях се съхраняват от поколения.Искам да споделя моето мнение за седем от най-вредните родни поговорки и колкото по-бързо се отървем от начина си на мислене по тях, толкова по-добре.

1. Преклонена глава, сабя не я сече – Да сабя може и да не я сече, но това е мислене с ниско самочувствие и робска нагласа.Поглед надолу към обувките или задника на някой шеф примерно, който те държи като на верижка с така наречената „заплата.“Аз винаги съм отстоявал мнението си дори пред шефовете, които съм имал, понасял съм си последствията, но съм казвал винаги това, което мисля и чувствам.Това е една от най-вредните поговорки.Не знам дали тази поговорка е плод на 500 – те години робство, но и до ден днешен се среща често.Просто се наведи и мълчи, кротко.Това в днешно време ми звучи като: „Може да си роб на работата или шефа си, но поне си мълчи взимай си кротко заплатката и така до пенсия…пък после ще му мислиш.“Ходи с ниско самочувствие, наведена глава и мълчи, живуркай вместо да ЖИВЕЕШ!

2. Много хубаво не е на хубаво –  Това ми звучи като не приемай изцяло щастието си, най-вероятно нещо лошо се крие зад това.Може би хубавото е дошло някак случайно…не му се радвай а бъди нащрек!Този начин на мислене е като да влезеш в собствения си капан.Едва ли има друг народ, който да отказва да приеме сполетялото го щастие.Ако ти е хубаво добре, ако ти е много хубаво – супер.Наслади му се на макс, един живот живеем.Не робувай на тази поговорка.

3. Една птичка пролет не прави – Това е една от любимите ми.Виждаш човек с идея, кауза, устремен към мечтите си, с огън в очите, жаден и гладен за успех.Отдал се е на своето поприще, а не като повечето хора мрънкащи и псуващи, колко им е гаден живота, без да направят опит да си мръднат задника и да повишат качеството си на живот, мухлясвайки в собствената си негативна реалност и оплаквайки се за всичко на всеки.Гледат към целеустремения човек и си казват: „На къде е тръгнал?“, „В кой свят живееш?“, „Слез на земята“, „Това не е за теб.“Точно една птичка пролет прави и има много примери в света.Хора с идеи, цели, визия и мечти действащи сами и събиращи съмишленици по пътя.Част от тях са Стив Джобс, Хенри Форд… Илон Мъск.

4. Музикант къща не храни – Нужно ли е да споменавам примери като Мадона, Бийтълс, Пинк Флойд и много други, които не просто хранят къща, а хранят поколения.Изкарващи милиони, живеейки мечтите си. Правейки песни и музика, които остават и след тях поколения, след поколения.Тази поговорка се използва най-често от хора, които докато правят буркани и чакат да дойде отново петък, други обикалят света от сцена на сцена и правят буквално милиони, хитови песни и стотици хиляди последователи и фенове.

5. Бели пари за черни дни – Разбира се няма нищо лошо всеки да има спестявания, които да използва винаги, когато има нужда.Не става въпрос за това.Но това мислене и вкарване системно в подсъзнанието ни води до трайни увреждания.Този начин на мислене означава, че черните дни ще дойдат. Искаш или не искаш те ще дойдат…трябва да си готов за тях!Не си харчи парите за вино, френски сирена, шампанско и срещи с приятели.Ще дойдат черните дни и ще съжаляваш за онази екскурзия до Милано и шопинга, който си направихте с любимия човек.Да не говорим за онзи круиз на който изхарчи сумати пари. Поне да си беше купил боб с наденица в консерви и да се запасиш за черните дни.

6. Камъка си тежи на мястото – Само да напомня, че ти не си камък.Ти си човек и може да бъдеш, какъвто поискаш.Може да живееш, където пожелаеш.Кое е твоето място и къде ти ще тежиш определяш ти. И какво ако си израснал в някое малко градче или село…това означава ли, че трябва да си все там и там да тежиш?Това ми звучи като оправданието: „Ами аз съм от бедно или средно – статистическо семейство и трудно бих постигнал мечтите си.“Понеже нашите са били такива и аз трябва да съм такъв.Може да не съм това, което искам или да не живея там, където искам, но поне ще си тежа на мястото.

7. Мълчанието е злато – Ето я златната мантра.Колкото по-малко си отваряш устата толкова по-добре. Великият Сократ е казал: „Заговори за да те видя“.С тази поговорка обаче посланието е: „Остани невидим и мълчи“.Не изказвай мнение, трай си.Това е твоето ЗЛАТО!

spodelime.com

17 thoughts on “СЕДЕМ ОТ НАЙ – ВРЕДНИТЕ РОДНИ ПОГОВОРКИ

Вашият коментар