СТАРИТЕ НАВИЦИ НЕ ОТВАРЯТ НОВИ ВРАТИ

Нека се замислим логически ако искаме да придобием нова професия, занаят или каквото и да било са ни необходими и нови навици а това ни отваря нови врати и нови хоризонти.Старите навици са ни окей, но във времето, в което ние сме ги придобили.Ако имаме навици от преди 20, 30 или 50 години и искаме да ги приложим в днешно време в днешния свят е необходимо или да ги усъвършенстваме или да добавим нови навици към тези, които вече сме изградили.В много от случаите обаче тези стари навици си остават супер успешни, но в миналото.Много хора се опитват с навици, които имат от деца да успеят в ново за тях начинание.Ако вие никога не сте били предприемач а искате да станете супер успешен в това, не е ли нормално да придобиете и нови навици, такива навици, които ще ви направят супер успешен предприемач?Но един път придобити и усвоени тези нови навици ви отварят невиждани до този момент хоризонти и светове.

Ако искате да научите чужд език със сигурност ще трябва да придобиете нови навици, да положите усилия и да действате по точно определена сиситема на обучение – уроци с професионалист, аудио уроци, упражнение, практика и т.н. Но замислете се за миг, какви врати ви отваря всеки един научен от вас чужд език дори да не е на супер професионално ниво.

Ще ви дам пример и с мен. Аз никога не съм си мислил, че един ден ще се занимавам с Мрежов маркетинг или ще пиша блог, статии и т.н. Но, когато изявих желание да го направя нормално трябваше да придобия и нови навици, които да ми помогнат в това начинание, които да ми отворят нови врати и хоризонти.Преди години дори ми беше проблем да заговоря непознат човек, да се запозная с някой в дадена ситуация на улицата, сега бих казал, че това съм го изградил до някаква степен в себе си и с доста хора съм се запознавал в най-различни ситуации.

В днешния динамичен свят, във векът на информацията, всеки нов навик, който ние придобием ни отваря по една врата.Ако ние разчитаме само на нашите стари навици сме обречени поне според мен.Има хора, които живеят още в 1961 година, а други в 1992 година, но времето е друго, светът е друг.Това е все едно да имаме карта от преди 25 или 35 години и да се опитаме да я използваме сега в днешно време и да се чудим после, защо ако тогава на времето ни е помагала сега не ни върши работа.Времето е друго.Не случайно се казва и се пише на много места, че в днешния свят успяват не най – можещите а най-приспособимите хора.

Навиците имат много важна цел: те спестяват част от работата на мозъка, като заточават определени повтарящи се задачи в малка част в средата му наречена „базални ганглии.“ Навиците контролират нашия живот.Те или ни тласкат към успех, щастие и просперитет или към провал.

Най-добрият начин за придобиване на място в мозъка, което е заето от старите навици, е като налагаме новия навик върху стария.Мислете за съществуващия навик като самолет върху пистата готов да излети, който се намира в мозъка ви.Ако добавите към този стар навик нов вие все едно просто добавяте нов пътник в самолета и мозъка няма да се противопоставя на на новия навик, защото вие не се опитвате да поемете контрол над самолета.Просто се возите.Когато един стар навик не възприема новия като заплаха, в мозъка няма борба за място. И така се ражда новият навик а с него се отваря и нова врата.

Ако имате навик да пиете кафе всяка сутрин а искате да четете по 30 минути да кажем книга за личностно развитие.Ето как може да добавите новия навик.Просто докато си пиете кафето всяка сутрин заедно с кафето започнете да четете и книгата, която искате.Така след 21 дни този нов навик ще се трансформира в общ навик в мозъка ви и даже няма да ви прави впечатление.

Нека ви дам и друг пример.Ако обичате сутрин да тренирате или да тичате, но в същото време искате и да четете или да слушате нещо полезно, нещо за успеха, може просто да си свалите някоя аудио книга и докато тичате да слушате нещо полезно.Този нов навик също ще ви остане.

Използвайки тази стратегия за формиране на навици, можете без проблеми да си формирате нови навици, които ще ви отворят нови врати.Те са като инвестиция в успеха ви. С времето тези навици ви придвижват все повече и повече към постигането на успех и целите, които имате.

 

spodelime

292 thoughts on “СТАРИТЕ НАВИЦИ НЕ ОТВАРЯТ НОВИ ВРАТИ

Вашият коментар