ПРОВАЛЪТ НЕ СЪЩЕСТВУВА АКО ТИ НЕ ПОЗВОЛИШ

Провалът е едно от най-страшните неща,които по принцип могат да обезверят човек и да го вкарат за дълго време в дупка. Но провалът е и още нещо,провалът е отворена врата,нов шанс,нова възможност към която човек да се стреми, нов хоризонт, който да изследва.

Това да попаднем в задънена улица, да си мислим, че е улица без изход и т.н. може да ни даде много ценни и полезни уроци.Всеки един нов навик,всяко едно ново нещо се учи посредством грешките – свирене на пияно,учене на чужди езици, усвояване на нова професия,готвене и какво ли още не.Провалът е най-добрия учител и в него няма нищо страшно.От него човек може само да се учи как да стане и как да направи нещата по по-добър начин от предишния.

Томас Едисон прави 10 000 не успешни опита за усъвършенстване на електрическата крушка, но на края все пак успява.Има много примери и от света на спорта и бизнеса, където хората се провалят отново и отново и на края постигат своето и достигат до целите си.Това е така,защото след като са падали няколко пъти са имали силата,мотивацията,мечтата и амбицията да се изправят отново и да действат. Тези,които не смеят да се гмурнат и да поемат риск изпускат възможността да се усъвършенстват. Разбира се,че има и проблеми свързани с провала.Един от тях е със сигурност това,че гледаме на провала като нещо лошо,като непреодолима загуба.Нужно е да гледаме на него като възможност да научим нещо,да анализираме и да го направим отново по по-добър начин.

Много хора си мислят:”Никога няма да успея”,или “Искам да успея само ако имам гаранция.”За съжаление никой нищо не ти гарантира.Няма гаранция,че ще станеш олимпийски шампион или че ще продадеш 3 милиона албума,няма гаранция,че книгата ти ще стане бестселър.Но може да се стремиш към това.Може да го направиш защото обичаш спорта или музиката,може да не станеш олимпийски а само световен или европейски шампион,може да не може да продадеш 3 милиона албума а само 1,5 милиона, но се стреми да го направиш заради себе си,заради мечтите ти,заради всичко,което ти принадлежи. За мен може би най-важната ни цел и отправна точка е да дадем всичко от себе си и да използваме провала като учител.Да се усъвършенстваме всеки ден и да се стремим днес да бъдем по-добри от вчера.Ние трябва да имаме нужната сила и амбиция да се изправим винаги,когато паднем,защото както казва Силвестър Сталоун в един велик филм “Роки”: “Не е важно колко силно те удрят,а колко удара може да поемеш ,да се изправиш и да продължиш напред.Така се побеждава.”Когато се изправяме всеки път,когато нещо ни препъне и ни събори ние ставаме по-силни от всичко.

споделяне в социални мрежи

2 140 thoughts on “ПРОВАЛЪТ НЕ СЪЩЕСТВУВА АКО ТИ НЕ ПОЗВОЛИШ

Вашият коментар